Bir yıldır sürekli artan faiz oranları vatandaşı kiraya mahkum ediyor. İpotekli konut almak isteyen vatandaş, bankada soyuluyor. Faiz oranlarının bu yılın ilk ayında yüzde 1,14'e ulaşarak 18 aylık zirveyi görmesinin ardından Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, Ocak 2018'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3 düştü.

100 BİN TL İÇİN 17 BİN TL FAZLA ÖDEDİK

Geçen yılın ocak ayında yüzde 0,95 olan konut kredisi faiz oranının 2018'in aynı döneminde yüzde 1,14 hatta 1,22'ye çıkmasıyla ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin kredi maliyeti de yüzde 10,2 arttı. Konutta faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş, bir yıl öncesine kıyasla 17 bin 220 lira daha fazla ödedi.

VATANDAŞ İÇİN EV ALMAK HAYAL OLUYOR

Gayrimenkul sektörü temsilcileri soyguna tepkili… İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Konut kredisi faiz oranları çok yüksek. Son 2 yıldır İstanbul genelinde kiralar da ciddi oranda geriledi. Bu nedenle vatandaşlar, 'Hem aylık hem de toplamda yüksek faiz ödeyeceğime bir süre kirada otururum' diye düşünüyor" dedi.

KREDİ KART ENFLASYONU!

Türkiye, ocak sonu itibarıyla 62,7 milyonu kredi kartı ve 133,3 milyonu banka kartı olmak üzere sahip olduğu 196 milyonluk kartla Avrupa'da en fazla karta sahip ülke konumunu sürdürüyor. Kredi kartı adedinde Avrupa'da en fazla karta sahip İngiltere’yi geride bırakırken, banka kartı adedinde ise Almanya'nın önünde yer aldık. Türkiye, yaklaşık 2,4 milyon kart kabul noktası ile de Avrupa'da en fazla terminale sahip İtalya'yı geçti.