ABD'li yetkililerden 3 gün içerisinde birbirini tekzip eden açıklamalar geliyor. Bir gün 'burada bir sınır güvenlik ordusu kurulacak' deniyor, daha sonra 'Yok biz öyle demedik' deniyor, daha sonra da 'Böyle bir düşüncemiz yok, biz DEAŞ'la bölgeyi temizledikten sonra oradaki asayişi sağlamak üzere yerel unsurlardan bir güvenlik oluşturuyoruz' gibi açıklamalar geliyor.”

ABD’NİN KAFASI KARIŞIK

“Tabii bunlar bir kafa karışıklığının ifadesi ancak Türkiye'nin kararlılığı açık ve nettir. Hudutlarımızın hemen güneyinde bir terör ordusu oluşturulmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda uluslararası hukuktan kaynaklanan ve milletimizin can ve mal güvenliğini, hudutlarımızın güvenliğini esas alan her türlü tedbir hiç ama hiç rehavete kapılmadan hemen alınacaktır."

MÜTTEFİKLİK HUKUKUNA TERS

“Suriye'de DEAŞ'tan temizlenen alanların başka bir terör örgütü ile doldurulmasını asla kabul etmeyiz. NATO'da müttefikimiz olan Amerika'nın Suriye'deki uygulamaları ne yazık ki bu müttefiklik hukukuna terstir. Amerika, bölgenin geleceği konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmalı ve tavrını barıştan yana, Türkiye ile hukukunu düzeltmekten yana değiştirmelidir."

HAZIRLIK EN ÜST SEVİYEDE

Türk Silahlı Kuvvetlerinde sınır birlikleri, olası Afrin operasyonuna yönelik en üst hazırlık seviyesine getirildi.

TILLERSON: YANLIŞ TANIMLANMIŞ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın: Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz. Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz, birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

PENTAGON: ORDU KURMUYORUZ

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon: Suriye’de yerel güçlere verdiğimiz eğitim, mültecilerin evlerine dönmeleri için güvenliği artırmak üzere tasarlanmıştır. DEAŞ'ın kurtarılmış olan yerlerde tekrar ortaya çıkmaması için gereklidir. Bu yeni bir 'ordu' veya 'konvansiyonel sınır muhafız gücü’ değildir.

ÇAVUŞOĞLU: BİZİ TATMİN ETMEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD’nin sınır ordusu kararı ilişkilerimizde geri dönülmez hasar açar. Yapılan açıklamalar bizi tam olarak tatmin etmedi. ABD bize Münbiç’te verdiği sözü tutmadı. Somut adım görmeliyiz. ABD’nin ‘ordu kurmuyoruz’ açıklaması Afrin operasyonunu etkilemez.

RUSYA’DA KRİTİK GÖRÜŞME

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan Rusya'ya gitti. Akar ve Fidan Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile görüştü. Görüşmede, bölgesel güvenlik konuları, Suriye'deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci ele alındı.