Afrika ülkesi Somali'de Türkleri hedef alan bir bombalı saldırı düzenlendi.

Somali polisi, patlamanın Türk inşaat şirketinin bulunduğu ülkenin kuzeyindeki Afgoye'de geçekleştiğini açıkladı.Bomba yüklü araç, Türk mühendisler ve Somalili polislerin öğle yemeği yediği yerde infilak ettirildi.

Türkiye'nin Somali Büyükelçiliği, tarafından yapılan açıklamada ise, ilk bilgilere göre ölü olmadığı, yaralıların olduğu ifade edildi. 15 yaralıdan 6'sının Türk olduğu belirtiliyor.

Reuters'a konuşan görgü tanığı Farah Abdullahi, "Çok güçlü bir patlama duyduk, hemen ardından gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlamadan önce, çok sayıda Türk mühendis ve zırhlı araçlı Somali polisi olay yerindeydi" dedi.

Bombalı aracın infilak ettirildiği Afgoye, başkent Mogadişu'ya 30 kilometre mesafede.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada "Somali'de masum sivilleri hedef alan bombalı terör saldırısını en sert şekilde lanetliyor ve kınıyoruz." ifadelerini kullandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise "Yaralılarımızın bir an evvel ülkemize getirilmesi için ilgili tüm kurumlarımızla beraber çalışıyoruz." dedi.

SALDIRIYI ÜSTLENEN OLMADI

Saldırıyı henüz üstlenen yok ancak olağan şüpheli El Kaide bağlantılı terör örgütü Eş Şebab. Terör örgütü, 2019'un son günlerinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da yine Türk vatandaşlarını taşıyan konvoyu hedef alan bir bombalı saldırı düzenlemişti. Kalabalık bir caddede patlatılan bomba yüklü araç, ikisi Türk 81 kişi yaşamını yitirmesine yol açmıştı. Saldırının ardından ağır yaralı 15 kişi tedavi için Türkiye'ye getirilmişti.

EŞ ŞEBAB TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETMİŞTİ

Katil sürüsü Eş Şebab, sesli bir mesajla doğrudan Türkleri hedef aldığını ilan etmiş ve yerel halktan özür dilemişti.

Somali ve çevresini yıllardır kan gölüne çeviren Eş Şebab, 2010'da El Kaide'ye bağlılık bildirmişti.

Somali'de 1988'de yılında başlayan iç savaş 20 yıl sürdü. 20 yıllık iç savaşın ardından ülke hala istikrara kavuşamadı. Dünyanın en tehlikeli toprak parçalarından biri olarak kabul edilen Somali'de, hükümetin kontrol sağlayamadığı bölgelerin neredeyse dörtte üçü Eş Şebab terör örgütünün hakimiyeti altında.

Kuzeybatısında Cibuti, güneybatısında Kenya, kuzeyinde Aden Körfezi ve Yemen ile doğusunda Hint Okyanusu, batısında ise Etiyopya bulunuyor.

Somali'deki uranyum, doğalgaz, demir, bakır, boksit, ve kalay yataklarının çoğu henüz işlenmemiş durumda. Somali petrol açısından da zengin bir ülke. Ancak petrol yatakları işlenemediği için, bunun ülke ekonomisine bir etkisi yok.

Editör: Uğur EKİNCİ