Hollanda tarafından 'istenmeyen kişi' ilan edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bu yüzden, Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de giremeyeceği öne sürüldü.

SAÇMA YORUM

Bu iddiayı yorumlayan Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü ise “Böyle saçma bir yorum olamaz. Bakan Kaya ne yapmış? Hollanda’ya gizlice mi girmiş? Yoksa orada yasa dışı eylem mi yapmış? Orada tek yapılan diplomatik dokunulmazlığı olan bir bakanın kendi konsolosluğuna girmeye çalışması” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda tarafından "istenmeyen kişi" ilan edilerek sınır dışı edilmesi, NATO müttefiki bir ülke için ağır bir karar olarak değerlendiriliyor.

SCHENGEN'E DAHİL ÜLKELERE GİREMEYECEK!

Bakan Kaya, Hollanda'nın "istenmeyen kişi" kararı nedeniyle Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de giremeyecek. Kaya, yeniden Hollanda'ya gelmesi halinde ise altı ay hapis cezasına çarptırılacak ve bir kez daha sınır dışı edilecek.

10 YIL GİREMEZ

Sınır dışı edilen kişilerin Hollanda ya da diğer Schengen ülkelerine en fazla 10 yıllık bir süre boyunca girmesine izin verilmiyor. Ciddi tehdit oluşturan suçlular için bu süre 10 yılın üzerine çıkabiliyor.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı'nın, bu cezayı affederek istenmeyen kişi uygulamasına son verme yetkisi bulunuyor.

İTİRAZ HAKKI VAR

Ayrıca Kaya'nın Hollanda tarafından alınan bu karara itiraz etme hakkı da var.

İLK KEZ BİR NATO MÜTTEFİKİNE UYGULANDI

Hollanda Televizyonu'nun değerlendirmesine göre, ilk kez bir müttefik ülkenin üst düzey yetkilisine böyle bir yaptırım uygulandı.

BBC Türkçe