Peki bir sağlık mucizesi olan soğanı keserken neden gözlerimiz yaşarır? ABD'de ki Cleveland, Case Western Reserve Üniversitesi'nde Araştırmacılar bu soruların cevabını şöyle veriyor:

Soğan hücreleri sülfonik asitleri oluşturan amino asit sülfoksitler içerir. Hem enzimler hem de sülfonik asitler hücrelerde ayrı ayrı tutulur. Soğanı kestiğimzde ayrı olan enzimler karıştırmaya başlar, uçucu bir madde olan bu bileşik propanetiyol S-oksidi üretirler. Yayılan gaz gözlerimizin suyuyla reaksiyona girer ve sülfürik asit oluşturur.

Bu şekilde üretilen sülfürik asit gözlerimizde yanma hissi yaratır ve bu da gözyaşı salgılayan göz yaşı bezlerini harekete geçir. Böylece soğan kestiğimizde gözlerimiz sulanır.

Ayrıca Soğanlardaki kükürt bileşiği, yıkandıktan sonra bile ellerinizde ve kaplarımızda tipik bir koku bırakır.

Gözyaşlarının önüne geçmek için ipuçları:

Soğan kesilirken fanlarınızı kapalı tuttuğunuzdan emin olun. Çalışıyorsa, hava sürekli dolaşımda olup gaz yayılmasına ve gözlerindeki yanma hissinin artmasına neden olacaktır.

Kesmeden önce soğanı soğutun. Soğutarak, enzimleri sulfenik asitler ile karıştırarak dondurursunuz ve propantiol S-oksit üretimi durdurulur. Sonuç olarak soğanları keserken sülfürik asit oluşmaz. Soğanları doğranırken güvenlik gözlükleri takın. Ayrıca gazın gözlerinize ulaşmasını önlemek de iyi bir fikirdir.

Soğanın pişirilmesi enzimi inaktive eder.. Kesmeden önce soğanları suda bekletin. Su gazları emer ve gözyaşlarını önleyebilirsiniz.

Bir mum veya doğrama tahtasının yakınında bir lamba aydınlatmak gözyaşlarının önüne geçmenin etkili bir yoludur. Doğranıcı tahtanın yanında bir mum yakıldığında, soğanlardan çıkan gaz yanan mum veya lambanın alevine doğru çekilir ve gözlerinize ulaşmaz

Soğanı köküne kadar kesmekten kaçının. Bu enzimlerin sülfonik asitlerle karıştırılmasını önleyecek ve gözlerinizi yanan sansasyon ve gözyaşlarından koruyabilirsiniz.