Koronavirüsün (KOVID-19) patlak vermesi, insanları doğru ya da yanlış her türlü tavsiyeye duyarlı hale getirdi. ABD'nin Maryland eyaletinde yer alan Maryland Üniversitesi'nde görev yapan Faheem Younus isimli doktor, sosyal medya hesabından bu tip yanlış bilgilerin doğrularını açıkladı.

İşte doğru bilinen yanlışlar...

KOVID-19'la ilgili pek çok söylenti duyuyorum ve yanlış bilgileri hızlıca düzeltmek istiyorum. Koronavirüs yaz aylarında silinecek.

Yanlış. Önceki pandemiler mevsimsel düzenlilik göstermemiştir, kaldı ki biz yaza girerken Güney Yarım Küre kışı yaşayacak. Virüs küresel (dağılımlı)

Mit #2: Yaz aylarında virüs, sivrisinekler aracılığıyla daha fazla yayılacak.

Yanlış. Bu enfeksiyon kan yoluyla değil solunum damlacıklarıyla yayılıyor. Sivrisinekler yayılmayı (bulaşımı) artırmayacak.

Mit #3: Eğer nefesinizi zorlanmadan 10 saniye kadar tutabilirseniz KOVID değilsinizdir.

Yanlış: Virüsle enfekte olmuş pek çok genç hasta nefeslerini 10 saniyeden daha uzun tutabildikleri gibi enfekte olmamış pek çok yaşlı bunu yapamamaktadır. (Bu bir gösterge değil)

Mit #4: (Her isteyenin) KOVID testi yaptırması mümkün olmadığından kan bağışı yaparsak kan bankası kanımızı test eder (sonucu öğreniriz)

Hiçbir kan bankası KOVID-19 testi yapmadığı için bu girişim işe yaramaz. Kan bağışı hayati önemdedir, lütfen doğru gerekçeyle hareket edelim.

Mit #5: Koronavirüs boğazda yaşar. Bu nedenle bol su içersek suyla midemize iner ve mide asidimizde ölür.

Virüsün giriş noktası boğaz olabilir ancak vücuda girdikten sonra konak hücrelere yerleşir. Suyla aşağı indiremez, "yıkayamazsınız". Aşırı su içmek ancak çişinizi getirir.

Mit 6#: Tüm bu "sosyal mesafe"lenme (birbirimizden 1,5 - 2 mt. uzak durmak) abartı.

Göreceksiniz virüs o kadar da zarar vermeyecek. Eğer çok fazla bulaşım/yayılım görmezsek (ki umalım öyle olsun) sebebi sosyal mesafelenmenin işe yaraması olacaktır, virüsün "beceriksizliği" değil

Mit #7: Trafik kazalarında yılda 30 bin kişi ölüyor. Nedir yani bu KOVID-19 tantanası?

Trafik kazaları bulaşıcı değildir, trafikte ölüm oranları her üç günde bir iki katına çıkarak artmaz ve toplu paniğe ya da market yağmasına neden olmazlar.

Mit #8: El dezenfektanları su ve sabundan iyi iş görür.

Yanlış. Su ve sabun virüsü gerçekten öldürür ve derimizden uzaklaştırır (KOVID-19 deri hücrelerimizde tutunamaz) ayrıca elimizdeki görünür kirleri de temizler. Dolayısıyla markette el dezenfektanı kalmadı diye yıkılmayın.

Mit #9: COVID-19'dan korunmanın en iyi yollarından biri evdeki tüm kapı kollarını dezenfektanla silmektir.

Yanlış. El yıkamak ve sosyal mesafelenme kuralına uymak en iyi yoldur. Eğer evde bakımını yaptığınız bir COVID hastası yoksa ev ortamınız önemli bir risk unsuru değildir.

Mit #10: KOVID-19 dünyaya Amerikan ya da Çin ordusu (bu kısım politik görüşlerinize göre değişebilir) tarafından yayılmıştır.

Gerçekten mi???