Halis Mutlu -

Ayçiçek yağı tohumu ve aspir ithalatı hakkında yeni bir karar alındı. Karar göre, gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandı. İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÜLKESİNE GÖRE FARKLI

Aspir ithalatında, ithalatın yapıldığı ülkeye göre uygulanan sıfır, yüzde 1.5 ve yüzde 23.4 olarak uygulanan gümrük vergisi31 Aralık 2021'e kadar alınmayacak.

Aynı kararla, ayçiçek tohumu yağı ile teknik ve sınai amaçla kullanılan ham yağ ithalatında gümrük vergisinin yıl sonuna kadar sıfır olarak uygulanacak.

Söz konusu ürünlerden ham yağın ithalatında sıfır ve yüzde 22.5 olarak, ayçiçek tohumu yağı ithalatında ise sıfır ve yüzde 10 olarak ithalatın yapıldığı ülkelere göre değişen oranlarda gümrük vergisi uygulanıyordu.

İTHAL ÜRÜN NEDEN UCUZ OLUYOR?

Türkiye'de zam üstüne zam gelen ürünlerden biri de ayçiçek yağı fiyatları oldu. İthal ürünlerin yerli ürünlere göre daha ucuz olmasının nedenini tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım şöyle açıklamıştı:

'İthal ürünü Türkiye'de çok daha ucuza alıyoruz çünkü yurt dışından aldığımız ürünler geldikleri ülkelerde destekleniyorlar. Mesela Kanada'da mercimek üretimine ciddi destekler sağlanıyor; üretiminde, depolamasında, ihracatında... Son 20 yıldır bakliyat ürünlerinde inanılmaz özel bir politika izliyor Kanadalılar. Türkiye'de de bunun yansımasının zararı çiftçiye oluyor. Çiftçi yurt dışından gelen ürünle rekabet edemediği için üretimi bırakıyor, fiyat daha da yükseliyor bu sefer.'