Sırt ağrısının belirtileri nelerdir?

Sırt ağrısı, kas ağrısından ateş etme, yanma veya bıçaklama hissine kadar değişebilir. Ek olarak, ağrı bacağınıza yayılabilir veya eğilme, bükülme, kaldırma, ayakta durma veya yürüme ile daha da kötüleşebilir.

Ne zaman doktora gidilmeli?

Çoğu sırt ağrısı, genellikle birkaç hafta içinde evde tedavi ve kendi kendine bakım ile yavaş yavaş iyileşir. Eğer aşağıdaki şikayetleri yaşıyorsanız geciktirmeden doktora gitmelisiniz.

*Birkaç haftadır devam ediyorsa

*Şiddetli ve dinlenmekle düzelmiyorsa

*Özellikle ağrı diz altına kadar uzanıyorsa

*Bir veya iki bacakta güçsüzlük, uyuşma veya karıncalanmaya neden olur

*Açıklanamayan kilo kaybı eşlik ediyorsa

Sırt ağrısının risk faktörleri nelerdir?

Çoğumuz, hatta çocuklar ve gençler bile sırt ağrısı yaşayabilir. Aşağıdaki faktörler sizin sırt ağrısı yaşamanıza neden olabilir.

  • Yaş. Sırt ağrısı, yaşlandıkça daha sık görülür, 30 veya 40 yaşlarında başlar.
  • Egzersiz eksikliği. Sırtınızdaki ve karnınızdaki zayıf, kullanılmayan kaslar sırt ağrısına neden olabilir.
  • Fazla ağırlık. Fazla vücut ağırlığı sırtınıza ekstra stres uygular.
  • Hastalıklar. Bazı artrit ve kanser türleri sırt ağrısına katkıda bulunabilir.
  • Yanlış kaldırma. Bacaklarınız yerine sırtınızı kullanmak sırt ağrısına neden olabilir.
  • Psikolojik koşullar. Depresyona ve kaygıya yatkın kişilerde sırt ağrısı riski daha fazladır.
  • Sigara içmek. Sigara içenlerde sırt ağrısı oranları artmıştır. Bunun nedeni, sigaranın daha fazla öksürüğe yol açması ve bu da disk fıtığına yol açması olabilir. Sigara içmek ayrıca omurgaya giden kan akışını azaltabilir ve osteoporoz riskini artırabilir.

Sırt ağrısı nasıl önlenebilir?

Fiziksel durumunuzu iyileştirerek ve uygun vücut mekaniği öğrenip uygulayarak sırt ağrısından kaçınabilir veya tekrarını önleyebilirsiniz.

Sırtınızı sağlıklı ve güçlü tutmak için:

  1. Egzersiz yapmak. Düzenli, düşük etkili aerobik aktiviteler - sırtınızı zorlamayan veya sarsmayan - sırtınızdaki gücü ve dayanıklılığı artırabilir ve kaslarınızın daha iyi çalışmasına izin verebilir. Yürümek ve yüzmek iyi seçimlerdir. Hangi aktiviteleri deneyebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.
  2. Kas gücü ve esnekliği oluşturun. Merkez bölgenizi güçlendiren karın ve sırt kası egzersizleri, bu kasların beliniz için doğal bir korse gibi birlikte çalışacak şekilde kondisyonlanmasına yardımcı olur.
  3. Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Fazla kilolu olmak sırt kaslarını zorlar. Fazla kilonuz varsa, düzeltmek sırt ağrısını önleyebilir.
  4. Sigarayı bırakmak. Sigara içmek bel ağrısı riskinizi artırır. Risk, günde içilen sigara sayısı ile artar, bu nedenle sigarayı bırakmak bu riski azaltmaya yardımcı olmalıdır.

Sırtınızı büken veya zorlayan hareketlerden kaçının. Vücudunuzu doğru kullanın:

  • Akıllı ol. Eğilme. Nötr bir pelvik pozisyonu koruyun. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, sırtınızdaki yükün bir kısmını almak için bir ayağınızı alçak bir tabureye koyun.İyi bir duruş, sırt kasları üzerindeki stresi azaltabilir.
  • Akıllıca otur. Sırt desteği alın, kolçakları ve döner tabanı olan bir koltuk seçin. Sırtınızın küçük kısmına bir yastık veya rulo havlu yerleştirmek normal eğrisini koruyabilir. Dizlerinizi ve kalçalarınızı düz tutun. Konumunuzu sık sık, en az yarım saatte bir değiştirin.
  • Akıllı kaldır. Mümkünse ağır kaldırmaktan kaçının, ancak ağır bir şey kaldırmanız gerekiyorsa, işi bacaklarınıza bırakın. Sırtınızı düz tutun - bükülmeyin - ve sadece dizlerinizi bükün. Yükü vücudunuza yakın tutun. Nesne ağır yardım alın.