Türkiye'nin de satın aldığı Sinovac şirketinin koronavirüs aşısıyla ilgili Brezilya ve Endonezya farklı sonuçlar yayınladı. Uzmanlar ülkelere sonuçlarla ilgili şeffaflık çağrısı yaptı.

Türkiye'nin de kullanıma hazırlandığı Çin menşeli koroanvirüs aşısı CoronaVac için farklı ülkelerde farklı sonuçlar açıklanması tartışma yarattı. Türkiye aşının yüzde 91.25 oranında koruma sağladığını açıklarken, Endonezya yüzde 65.3, Brezilya ise hafif vakalar için yüzde 78 koruma oranına ulaştı. Uzmanlar, Çin şirketi Sinovac'ın Faz-3 denemelerinden elde edilen sonuçlar konusunda daha fazla şeffaflık çağrısı yapıyor.

ACİL KULLANIM ONAYI VERİLDİ

Endonezya Gıda ve İlaç Ajansı'ndan (BPOM) bugün yapılan açıklamada, CoronaVac'ın ülkedeki Faz-3 denemelerinde yüzde 65.3 oranında başarı sağladığı belirtildi. BPOM Başkanı, "Bu sonuçlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün en az yüzde 50 koruma kuralını karşılıyor" diyerek CoronaVac'a acil kullanım onayı verdiklerini de açıkladı.

BPOM açıklamasında, koruma oranının, ülkedeki denemelere katılan 1620 kişi arasında görülen 25 vaka üzerinden hesaplandığı belirtildi. Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi. Singapur Ulusal Üniversitesi'nden Dale Fisher ise Reuters'a demecinde, ayrıntılı verilerin paylaşılmamasının hızlı aşılama açısından sorun teşkil edebileceğini, iletişimin 'her zamankinden daha önemli olduğunu' söyledi.

ÖNCE GENÇLERE VE YETİŞKİNLERE YAPILACAK

CoronaVac'ın Endonezya'daki denemelerine, 18-59 yaş arasında 1620 gönüllü katılmıştı. Endonezyalı yetkililer, aşının ülkede daha yüksek yaş grubu üzerinde denenmemiş olması nedeniyle önce gençlere ve yetişkinlere aşı yapılacağını, yaşlı nüfusun denemelere katıldığı Brezilya'dan gelen sonuçlara göre bu öncelik sıralamasının değişebileceğini söylemişti.

Brezilya'daki denemeleri gerçekleştiren Sao Paulo eyaleti Butantan Enstitüsü ise 60 yaş üzeri gönüllülerin de katılması nedeniyle özellikle merak edilen Faz-3 sonuçlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Ancak aşının yüzde 78 oranında koruma sağladığı yönündeki açıklamanın içeriği tartışma yarattı.

VERİLER KAFA KARIŞTIRDI

Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas, basın toplantısında yüzde 78 oranını açıkladıktan sonra gazetecilerin ayrıntılar konusunda ısrarlı sorularına maruz kaldı. Covas bu noktada, 13 bin gönüllünün katıldığı denemelerde 218 Covid-19 vakasının görüldüğünü, hastalığa yakalananlardan 160'ına plasebo (boş aşı) ve geriye kalanına gerçek aşı verildiğini söyledi. Uzmanlar, bu oranın yaklaşık yüzde 63'lük bir korumaya işaret ettiğini söylüyor.

Bununla birlikte Covas, CoronaVac aşısı yapılan grupta, yaşlılar dahil, ağır hastalığın tamamen önlendiğini, aşı olan kimsenin hastaneye yatmasını gerektirecek şekilde hastalanmadığını vurguladı.

MERKEZİ İLAÇ KURUMU 'YETERLİ VERİ YOK' DEDİ

Öte yandan, Brezilya'nın merkezi ilaç düzenleme kurulu Anvisa cumartesi günü yaptığı açıklamada, Butantan'ın acil kullanım onayı için kendilerine yaptığı başvuruda yeterli veri bulunmadığını savundu.

Türkiye ise CoronaVac'ın ülke içinde 18-59 yaş arasındaki gönüllülerde yapılan Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarına göre yüzde 91.25 oranında koruma sağladığını açıklamıştı.

"ELDE BOŞ BİR AÇIKLAMADAN FAZLASI YOK"

Kolay depolanması sayesinde gelişmekte olan ülkelerin bel bağladığı CoronaVac aşısının sonuçlarına dair üç ülkeden gelen bu farklı sonuçlar, uzmanların şeffaflık çağrısı yapmasına yol açtı. Sabin Aşı Enstitüsü'nün başkan yardımcısı Denise Garrett, Brezilya'nın açıklamasını ardından "Bize bu sayılar gösterilene kadar, elimizde boş bir açıklamadan daha fazlası yok" dedi.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde çalışan bir epidemiyolog ise "Net veya şeffaf değil. Hafif ve ağır hastalığın, hastaneye yatışın önlenmesi konusunda ikincil sonuçları sundular, hastalığın önlenmesi açısından koruma oranını değil" dedi.