Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de emirlik, Çinli şirket Sinopharm'ın ürettiği koronavirüs aşısı olanlar için üçüncü dozu zorunlu tuttu. Pfizer/Biontech üretimi Kovid-19 aşısı için böyle bir mecburiyet kararı almayan Abu Dabi Emirliği, altı aydan önce Sinopharm üretimi dozları uygulanan kişilerin 20 Eylül'e kadar üçüncü dozu olmasını emretti.

İki doz Çinli şirket Sinopharm üretimi Kovid-19 aşısı olan kişilerin yetersiz antikor sağladığı endişesiyle üçüncü dozu zorunlu tutan BAE, Mayıs ayında üçüncü doz seçeneğini sunan ilk ülkelerden olmuştu.

Bu yaz bölgedeki en katı aşı kurallarını uygulayan Abu Dabi Emirliği, tutumunu daha da sertleştirerek iki doz Sinopharm üretimi koronavirüs aşısı olanların altı ay sonra üçüncü dozu almasını zorunlu tuttu ve bu takviye aşıyı olmayanların alışveriş merkezi, okul ve spor salonu gibi kapalı kamu alanlarına erişemeyeceklerini bildirdi.

BAE'de alınan zorunlu üçüncü doz kararı sonrası Çinli Sinopharm aşısının koruma oranıyla ilgili veri ve şefaflık eksikliği üzerinden bazı şüpheler dillendirilse de, Pfizer/Biontech gibi şirketlerin ürettiği; verileri şeffaf ve etkisi kanıtlanmış koronavirüs aşısı olanlar için de 6 ay sonra üçüncü bir takviye aşısı gerektiği gündemde.

Çin'deki koronavirüs salgınını durdurma noktasına getiren Sinopharm üretimi koronavirüs aşısı, başkent Abu Dabi'deki ilk ve tek aşı seçeneğiydi. Daha sonra Pfizer/Biontech üretimi aşı da ülkede son aylarda uygulanmaya başlandı.

Ancak, BAE ekonomisine güç veren Afrikalı, Güneydoğu Asyalı ve Orta Doğulu düşük ücretli işçilerin çoğu, Sinopharm dozlarını vuruldu.

Ülke nüfusunun yüzde 75'inden fazlası iki doz aşı alan BAE'deki vaka sayısı, Ocak ayındaki zirveler sonrası kademeli olarak azalsa da, yeni günlük vaka sayıları (bin civarı) geçen yılın seviyelerinin çok üzerinde seyrediyor.