On binlerce ailenin merakla beklediği açıklamayı yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, canlı yayında yaptı. İşte 6 madde de yeni sistemin özeti:

EN YAKIN OKULA KAYIT

Öğrenci adrese en yakın okula yerleştirilecek. Başvuru esnasında öğrenciye adresine en yakın 5 tercih sunulacak. Öğrencinin tercihi esas olacak. Öğrencilerin yüzde 90'ı bu şekilde yerleştirilecek.

SINAVA İSTEYEN GİRECEK

Ülke genelinde belirlediğimiz sınırlı sayıdaki okulumuza sınavla öğrenci alınacak. Sınava isteyen 8. sınıf öğrencileri girebilecek. Bu liselerin ismi ve sayısı mayıs ayında açıklanacak.

MERKEZİ SINAV YAPILACAK

Sorular merkezi hazırlanacak, açık uçlu sorular da olacak. Öğrenci sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki günlerde örnek soruları yayınlayacak.

SORULAR MÜFREDATTAN

Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak. Sorular 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından, ders kitapları esas alınarak hazırlanacak.

BAŞARI PUANI DA ÖNEMLİ

Tek oturum ve sayısal-sözel diye iki ayrı bölüme ayrılacak sınava giren öğrenciler için 5 tercih verilecek. Puanların eşit olması durumunda oku başarı puanlarına bakılacak.

YABANCILARA İSTİSNA

Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrenciler ile merkezi sistem sınavına girecek öğrencilerin duyurusu aynı anda yapılacak. Yabancı okullar isterlerse kendileri özel sınav yapabilecek.