Sıcak havalarda gıda zehirlenmesinin daha çok yaşandığını belirten
Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
Mehmet Emin Erdem, “Gıda zehirlenmesine maruz kalmamanız için daha
dikkatli olmanız gerekiyor. Aşırı sıcak havaların yaşandığı ve
özellikle yemek alışkanlıklarının değiştiği şu günlerde gıdalarda
artan mikroorganizmalar gıda zehirlenmesine neden olabiliyor.
Yiyeceklerdeki bakterilerin fazla ve hızlı yayılması
nedeniyle gıda zehirlenmesi riski daha yüksek olmaktadır. Örnek
vermek gerekirse, açıkta satılan dondurmalar, yaş pastalar dış
etkenlere maruz kaldığından çok risklidir. Dolapta saklanmayarak,
açıkta kalan tüm yiyecekler de risklidir. Pişirilen yiyecekler
tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Meyve ve sebzeler bol suyla güzelce
yıkanmalı, besini hazırlayan kişinin el ve tırnak temizliği de iyi
olmalıdır. Gıda zehirlenmelerine karşı özellikle yaz
aylarında kadınlar günde 2-2,5 lt, erkekler ise günde 2,5-3 lt su
içmeliler. Sıcak yaz günlerinde su içeriğinin diğer meyvelere göre
daha yüksek olduğu karpuz ve kavun gibi meyveleri tercih
edilmelidir. Zehirlenmelerinin çoğunda 24-48 saat içinde
zehirlenmeden kaynaklanan belirtiler hafifler ya da ortadan kalkar.
Kusma ve ishal şikayetlerinin başlamasını takiben 24 saat içinde
kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaç kullanılmaması gerekir.
Bu tablo, vücudun toksinlere karşı verdiği tepkidir. Bunun yanında
mutlaka bir uzman doktor desteği alınmalı, ilaç kullanımlarına
dikkat edilmelidir" dedi.