Halis Mutlu -

SGK, yurttaşın daha önce ücretsiz alabildiği kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, pandemi döneminde kullanılan ağız ve boğaz spreyleri gibi 52 ilacı ödeme listesinden kaldırdı. Hekim ve eczacılar karara tepki gösterdi.

Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan'dan 52 ilacın SGK ödeme listesinden çıkarılmasıyla vatandaşları üzecek kötü bir uyarı geldi. Pınar Özcan'dan 52 ilacın SGK listesinin çıkarılma nedenini ekonomik olduğunu belirtirken 'SGK listesinden çıkan ilaçların fiyatları da katlanacak' ifadelerini kullandı.

52 İLAÇ LİSTEDEN ÇIKARTILDI

Katıldığı bir radyo programında konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan fiyatı artacak ürünler arasında kas gevşeticiler, jeller, pandemide de sıklıkla kullanılan boğaz spreyleri ve bebeklerde diş çıkarma zamanı kullanılan ağrısını ve ateşini almasını sağlayan diş jelleri olduğunu aktardı.

Genel olarak 52 kalem ilaçta 10-20 TL arasında fiyatların değişeceğini söyleyen Özcan 'Vatandaşların parası varsa ilaca ulaşabilecek yoksa o ilaca ulaşamayacak. Sağlıkta tasarruf yapamazsınız, sağlık tasarruf yapabileceğiniz bir alan olmamalı ilaç böyle bir şey değildir. Bu ilacı öderim bu ilacı ödemem dediğinizde sosyal devlet anlayışından uzaklaşmış oluyorsunuz" diye konuştu.

BAŞKA İLAÇLAR DA OLACAK

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan da, 'Sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığını, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu bu çerçevede de ilaç harcamalarında tasarrufun geri ödeme listelerinden ilaçların çıkarılmasıyla olmayacağını ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vatandaşın ilaçlara ulaşımı engellenmiş ve cebinden ilaç için çıkacak olan ücret fazlalaşmış olacak' sözleriyle tepki gösterdi.