Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarda bulunmasıyla gündeme gelen ve kara para aklama suçlamasıyla hakkında yakalama kararı olan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD'nin talebiyle Avusturya'da yakalanmıştı. ABC Gazetesi, Sezgin Baran Korkmaz'ın ilk ifadesine ulaştı.

KORKMAZ, ABD'YE BİLGİ VERMEYİ TEKLİF ETTİ

Korkmaz, ilk ifadesinde, iş yaptığı siyasilerle ilgili bilgi vermeyi teklif etti. Ancak ABD'li yetkililer, Korkmaz'ın bu teklifini davanın kriminal olması ve siyasi bir tarafının olmaması gerekçesiyle reddetti. Böylece Sezgin Baran Korkmaz'ın anlaşma seçeneği önünden kaldırıldı. Bunun sebebinin ise daha önce yeminli olmasına rağmen yalan ifade vermesi olabileceği söyleniyor.

ABD, ANLAŞMA İÇİN TEK YOL GÖSTERDİ

Ancak ABD'li yetkililer, ABD'de mahkemeye çıktığında kendisini ifade edebileceğini söyledi. Anlaşmanın bir yolu var, o da Korkmaz'ın bütün parayı iade etmesi.

EMNİYET MÜDÜRLERİNE 3 MİLYON DOLAR, GAZETECİLERE ALTIN KALEM

Sezgin Baran Korkmaz'ın sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon dolar olduğunu söylediği öğrenildi. İfadeye göre; özellikle İstanbul Emniyeti'nin içinde Korkmaz'dan büyük rüşvetler alındı, bu rüşvetlerin içindeyse saat, bileklik, kolye gibi hediyeler bulunuyor. Korkmaz'ın 'çok sevdiği' gazetecilere ise altın kalem hediye ettiği iddia ediliyor.

TÜRKİYE İADE SÜRECİNİ BAŞLATTI AMA İLK SIRA ABD'YE AİT

Öte yandan Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesi için Türkiye işlemleri başlattı. Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Sezgin Baran Korkmaz'ın Avusturya'da gözaltına alınmasıyla ilgili "İade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız' dedi. Ancak Korkmaz'ın iadesinde öncelik ABD'ye ait çünkü Türkiye, ikinci sırada talep eden ülke durumunda.