24 Haziran seçimleri sonrası CHP’de gözler yarın saat 11: 00’ de yapılacak olan Merkez Yönetim Kurulu toplantısına çevrildi. Konuyla ilgili Habertürk yazarı Sevilay Yılman’dan bomba bir iddia geldi. Sevilay Yılman CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık görevini Muharrem İnce'ye devretmeye hazırlandığını iddia etti.

Sevilay Yılman Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Aldığım duyumlara göre yarın toplanacak MYK’da Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık görevini Muharrem İnce'ye devretmek için kurultayı en kısa zamanda toplayacağını açıklayacakmış. Zaten olması gereken buydu ama Kemal Bey'in bunu bu kadar çabuk yapacak olması açıkçası şaşırttı beni” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA İSTİFA ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 41 yıl sonra Elazığ'dan çıkardığı milletvekili Gürsel Erol, partisinin genel başkanı ve genel merkez yönetimini bugün yapyığı açıklmayla istifaya davet etmişti.

Milletvekili Gürsel Erol, "Partimizin yaşadığı 24 Haziran seçim sonuçları başarısızlığının sorumlusu bu yönetim anlayışıdır. Mevcut Genel Merkez Yönetimini sıfat ve ünvanları ne olursa olsun bu mağlubiyetin sorumlusu olarak görüyorum ve derhal istifaya davet ediyorum. Bu çağrımı genel merkez tarafından belirlenen, garanti seçim bölgesinden gelen bir milletvekili olarak değil, Tunceli ve Elazığ’da seçim kazanmış partinin ilkeleri ve etik değerleriyle siyaset yapan bir milletvekili olarak yapıyorum. Partimizin koltuk adamlarına değil, ülkenin yönetimi ile ilgili iddia taşıyan dava adamlarına ihtiyacı vardır" demişti.

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY SÜRECİ

CHP tüzüğüne göre ya üst yönetim biriminin kararıyla ya da kurultay delegelerinin tam sayısının beşte birinin imzasıyla olağanüstü kurultay toplanabiliyor.

Olağanüstü kurultay için 2018 Mart ayında yapılan 19. Olağanüstü Kurultay'daki delege sayısı göz önüne alındığında, yaklaşık 260 delegenin noter onaylı oyu gerekiyor. Ancak bu sayı kurultayın seçimli olmasını sağlamıyor.

Tüzüğe göre, olağanüstü kongreyi isteyenlerin sayısı, kongre üyeleri tam sayısının salt çoğunluğunu sağlıyor ise olağanüstü kongrenin gündemine, güven oylaması ve seçim maddeleri konabiliyor. Yine son kurultayı göz önüne alındığında 650 civarında delegeye ihtiyaç var.

Olağanüstü kurultay isteğinin usulüne uygun olarak parti yönetimine ulaştırılmasından başlayarak, en geç 45 gün içinde, yetkili yönetim birimince kongre toplanması ve bu toplantının da 15 gün önce usulüne uygun olarak duyurulması gerekiyor.