Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik olarak koordineli makro ihtiyati adımlar atılmasına karar verdi. Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi geçmeyen şirketlere, döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartıyla kredi verilebilecek.

BDDK'nın kararı sonrası dolar/TL 17,30 seviyelerine, euro/TL'de 17,52 gerilese de kısa bir süre sonra tekrar yükselişe geçti.

BDDK'nın kararının ardından Gelecek Partisi Sözcüsü ve ekonomist Serkan Özcan, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden iktidara bazı sorular yöneltti. "BDDK'nın son kararıyla ilgili olarak bazı sorular var aklımda" diyen Özcan, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

"1. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 93. maddesi böyle bir karara dayanak oluşturabilir mi? Bir yetki aşımı söz konusu mudur?

2. Şirketler döviz varlıklarını bilanço dışına taşırsa takip etmek ne kadar kolay olur?

3. Bu karar sonrası şirketler nakit döviz talep ederse ne olacak? B planı var mı?

4. Bu kadar yüksek dış ticaret açığı ve döviz borcu varken sadece şirketleri zorlayarak ne kadar vakit kazanılacak?

5. Yabancı Para varlık sahibi olmak gerekçe gösterilerek krediye ulaşım yasağının dünyada başka bir örneği var mı?"

Özcan daha sonra yaptığı paylaşımda sorularına cevap beklediğini ifade etti. Sorularına karşı "ses seda yok" paylaşımı yapan Özcan, "Açıkça kambiyo sınırlaması anlamına gelen ve vatandaşın ekonomik sorunlarını daha da derinleştirecek olan böyle bir kararı Bankacılık Kanunu'na dayanarak nasıl aldınız? Burada bir yetki aşımı var mı yok mu? Küçük yatırımcının sisteme olan güvenini iyice bitirecek olan bu kararın olası sonuçlarına dair en ufak bir fikriniz var mı? Şayet bu konuda kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapılmazsa 'Hak Arama Hürriyetimizi' kullanarak hukuk yollarına müracaat edeceğiz!" ifadelerini kullandı.