Başbakan Manuel Valls, İçişleri Bakanlığında sel baskınına dair yapılan toplantıda, sel felaketinden etkilenenlerin zararını karşılamak için on milyonlarca avroluk acil bir fon kurulacağını bildirdi.

Fransa'da hala aralarında Paris'in de bulunduğu Ile de France, Normandiya gibi 14 bölge, sel riskine karşı en üst düzeydeki "kırmızı" alarmın bir altındaki seviye olan "turuncu" alarmda kalmayı sürdürüyor. Meteoroloji yetkilileri, ilerleyen günlerde de yağışların olabileceğini ancak bunların şu anda sel riski taşımadığını ifade etti.

ULAŞIM FELCE UĞRADI

Nehir boyunca yolların kapatılması sonucu son bir haftadır Paris’te trafik de felce uğramış durumda. Nehir kenarındaki yolların neredeyse tamamı sular altında kaldı. Nehir kenarında hizmet veren RERC banliyö tren hattının bazı istasyonları ve nehir kenarındaki Saint-Michel ve Cluny Sorbonne metro istasyonları da taşkın tehlikesine karşı kapatılmıştı. Nehirde gezi ve özel teknelerin dolaşımına da yasak getirildi.

Sel riskine karşı hafta sonu kapatılan nehir kenarındaki ünlü Louvre Müzesi çarşambaya kadar kapalı kalmayı sürdürecek. Orsay Müzesi ise bugün kapılarını ziyaretçilerine açtı.

SEL DOLAYISIYLA 4 KİŞİ ÖLDÜ, 24 KİŞİ YARALANDI

Başbakan Valls, hafta sonu yaptığı açıklamada, şiddetli yağışların neden olduğu sel nedeniyle şu ana kadar ülke genelinde 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 24 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Fransa'da 1910'da Seine Nehri taşmış ve su seviyesi yer yer 8 metreye kadar çıkmıştı. Ülke tarihinin en önemli taşkını olarak bilinen afette, Paris'te 20 bin ev su altında kalmış, banliyölerde ise 30 bin ev selden etkilenmişti. Milletvekilleri, Seine Nehri kıyısında bulunan Ulusal Meclis'e kayıkla gitmek zorunda kalmıştı. Kentte hayat ancak 45 gün sonra normale dönmüştü.