Yaşamın temel şartlarından biri olan yeterli ve dengeli beslenmenin, çalışma hayatında da iyi bir fiziksel ve zihinsel performans için çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yapılan işin niteliğine göre çalışanın günlük toplam enerji ve besin öğesi ihtiyacı değişkenlik göstermekle birlikte temel yaklaşım, düzenli ve dengeli bir beslenme planı ile çalışılan sürede duyulan enerji ihtiyacını karşılayacak öğün ve gerekliyse ara öğün düzenlemesidir” açıklamasında bulundu.

Kahvaltıyı atlamayın

Çalışanların en büyük sorununun, işe yetişme telaşı yüzünden kahvaltıyı atlamaları, çok geç yapmaları ya da sağlıksız seçimlerle kahvaltıyı geçiştirmeleri olduğuna değinen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Kahvaltı, sadece karbonhidrat ve yağ içeren besinler yerine protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı besinlerin de olduğu dengeli bir öğün içeriğine sahip olmalı. Poğaça, simit ve çay yerine peynir, yumurta, sebze içeren tam tahıl ekmekli sandviçler, süt, meyve gibi tamamlayıcılardan oluşan dengeli bir kahvaltı gününüzü daha iyi kontrol etmenize yardımcı olur” önerisinde bulundu.

Küçük görünmelerine rağmen büyük kalori

Çalışanların gününün bir yarışa benzediğini, öğle yemeklerinin de çoğu zaman kısa molalarda hızla tüketilen yiyeceklerden oluştuğunu belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bazen iş stresinden ne kadar yediklerini fark etmeden gereğinden fazla yemek tüketen çalışanlar bazen de aslında yemek istemedikleri yiyecekleri tüketirler. Atıştırmalıklar ise öğleden sonraları için diğer bir tehlikedir. Akşam üstü tüketilen, bazen çeşitli bahaneler bulunarak yenen bazen bir kutlamanın parçası olan bu atıştırmalıklar, küçük görünmesine rağmen büyük kaloriler içeren yiyeceklerdir” dedi.

Ceviz, fındık ve kuru meyve

Öğle yemeklerinde yeterli protein içeren, yanında tam tahıl kaynakları, süt ürünleri, taze veya pişmiş sebze ile meyve de içeren dengeli bir yemek yemenin günün geri kalınında yeme isteğini kontrol etmeyi sağladığını söyleyen Sibel Mumcu, “Ancak bu şekilde kendinizi uzun süre tok hissedersiniz ve gereksiz atıştırmalıklardan uzak durabilirsiniz. Yine de atıştırma ihtiyacınız varsa yanınızda bulunduracağınız taze ve kuru meyveler, ceviz, kavrulmamış tuzsuz badem, fındık gibi kuruyemişler sağlıklı, besleyici ve beslenme kalitesini iyileştiren seçeneklerdir” diye konuştu.

Zinde bir güm geçirmek için öneri

Çalışma hayatında bireylerin sıklıkla tekrarladığı sabahları yorgun uyanmak, bir türlü işe başlayacak enerjiyi bulamamak, öğleden sonra çöken uyku hali gibi şikayetlerle başa çıkabilmek, zinde bir gün geçirmek, aktif ve üretken olmak ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve beslenme düzeniyle mümkün olabildiğinin altını çizen Sibel Mumcu, şu önerileri sıraladı:

1-Kahvaltı yapacak zaman bulamamaktan muzdaripseniz bir bardak süt içmek, peynirli bir sandviç ya da tost yemek hem daha doğru hem de hızlıdır. İş yoğunluğu nedeniyle öğle yemeği yiyemediyseniz mutlaka ara öğün yapmalısınız.

2-Ara öğün seçimleriniz peynir, yumurta, tavuk içeren bir sandviç, tost, ayran, yoğurt, taze veya kuru meyve gibi dengeli bir-iki uygun seçimin birada olabileceği şekilde planlanabilir. Ve mümkünse bunları kendiniz hazırlayın.

3-Tatlıya hayır diyemeyenlerdenseniz sütlü olanları tercih edin. Büyük porsiyonların yarısını tüketin. İsterseniz bu seçeneği ara öğün olarak da kullanabilirsiniz.

4-İçeceklere gelirsek masanızda sürekli su bulundurun. Çay-kahve gibi sıcak içecekler dışında 6-8 bardak da su içmelisiniz. Kahvenizi sütlü tercih edebilirsiniz. Bu sizin tok hissetmenize de yardım edecektir.