Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

DSÖ, 2 gün önce grip güncelleme raporunu yayınladı. DSÖ grip vakalarının azalması sonucunu maske, sosyal mesafe ve temizliğe başlamıştır.

Gribin bulaşmasına karşı yeterince duyarlı değiliz. Tedbirli olursak iki hastalığa karşı ciddi başarılar elde ederiz. Türkiye sağlık sistemi herkese ücretsiz test ve tedavi imkanı sağlamıştır. Enfeksiyonun yaygınlığı ve bağışıklık durumunu ölçmek için 153 bin kişiyi kapsayan saha taramasını 15 Ekim'de tekrarlıyoruz. Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480'dir. Bu taramalarda bin 226 kişide test pozitif çıkmıştır. Salgınlar yayılım odaklarına karşı yerinden müdahaleleri gerektiriyor. Vakaların artış gösterdiği yerlerde bu nedenle ek tedbirler aldık.

Aşılarımızdan ikisi insan deneyine yakın konumdadır. Salgında başarı kazandıkça hayatın her alanında eski düzene kavuşacağımız aşamaya yaklaşıyoruz, bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz.

EK TEDBİRLER GELECEK Mİ?

Biz şu an kısıtlama anlamında bir tedbir düşünmüyoruz. Sahadaki filyasyon ekipleri ile birlikte temasları tespit etme süresi özellikle İstanbul'da 7-7,5 saate kadar düşürdük.

İstanbul'da son bir ayda yüzde 50 artış, Ankara'da ise son bir ayda yüzde 60 azalma görüldü.

Bilim Kurulumuzun, 'evlerde 10 kişiyi geçmemek' şeklinde aile içi temasın azaltılması tavsiyesi oldu.

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLECEK Mİ?

Özellikle bu dönemde salgının seyrini bilmek istiyoruz. İki hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubu ile ilgili vaka seyrini değerlendirip kademeli olarak yine bir eğitim planı çizeceğiz. Burada salgının seyri ve de yüz yüze eğitim ile virüsün yaş gruplarındaki dağılımı çok önemli.

'POZİTİF BÜTÜN VAKALAR HES'TE YER ALIYOR'

Pandemide sahada asla taviz vermiyoruz. İlk günden beri verdiğimiz bütün rakamların tamamının doğru olduğundan vatandaşımız emin olsun. Pozitif gördüğümüz her kimse HES'te yer alıyor. Siz bunu gizleyebilir durumda olursanız pandemiyle mücadele edemezsiniz.

Bu dönemde herkesin grip aşısı yaptırmasıyla ilgili yanlış bir algı var. Grip aşısını özellikle riski kişilere öncelik tanıyarak başlıyoruz. Grip aşısı Türkiye'ye geldi, önümüzdeki günlerde de uygulamasına başlayacağız. Türkiye'ye geçen yıl 1 milyon 350 bin grip aşısı geldi, bu yıl 1 buçuk milyondan fazla olacak. Ama biz bu sayıyı daha da artırma gayretindeyiz.

AŞI NE ZAMAN HAZIR OLUR?

Uygulama anlamında söylüyorum, yurt dışı aşı muhtemelen yılbaşından önce olabilir. Yerli aşı için de insan deneylerinden sonra zaten gelişmeleri aktaracağız.

Sağlık çalışanlarımız içinde testi pozitif olanların sayısı 40 bini geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısının 107 olduğunu söyleyebilirim.