Suudi Arabistan'ın, Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açılmaması için 'gizli' sürdürdüğü Türkiye boykotu, ülke içinde adeta 'öfke seli'ne dönüştü.

Daha önce Türk mallarına boykot çağrısı yapan Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan, bu çağrısını yineleyerek, Türk şirketlerini de boykot etmelerini istedi.

"YATIRIMA HAYIR, İTHALATA HAYIR..."

Twitter üzerinden açıklama yapan Al-Ajlan, şu ifadeleri kullandı: "Kesin ve net bir şekilde söylüyorum: Yatırıma hayır, ithalata hayır, turizme hayır. Biz vatandaşlar ve iş adamlarının Türk olan hiçbir şeyle işimiz olmayacak.

Hatta krallıkta çalışan Türk şirketleriyle bile çalışmama çağrısı yapıyorum. Bu da liderliğimize ve ülkemize karşı devam eden Türk düşmanlığı ve hakaretine karşı vereceğimiz en küçük yanıt."

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan, geçen haftada yine sosyal medyada Türk ürünlerine karşı boykot çağrısı yapmıştı.

Ajlan Al-Ajlan, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türk hükümetinin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye'ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" ifadelerini kullanmıştı.

"TÜRK ÜRÜNLERİNİ BOYKOT ETMEYE ÇAĞIRIYORUM"

Suudi Arabistanlı Prens Abdulrahman bin Musaed bin Abdülaziz El Suud, resmi sosyal medya hesabından Suudi Arabistan halkına Türk ürünlerini boykot etme çağrısında bulunmuştu.

El Suud, BBC'nin "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türk Ordusu Katar üzerinden körfez ülkelerinin istikrarını sağlıyor" başlığıyla yayınladığı haberi paylaşarak "İşte bu yüzden Türk ürünlerine boykot etmemiz gerek. Türkiye ekonomisinin istikrarını ve gücünü korumak için herkesi Türk ürünlerini boykot etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son iki yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu. İki ülke arasındaki gerilimin artmasının ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5'ten 15'e çıkarmış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Suudi Arabistan 1 Ekim'den itibaren Türk mallarına ambargo kararı alınca Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile iş kuran ve çalışan, hizmet üreten kişilerin yüzde 60'ının Hataylı olduğunu belirterek uyarılarda bulunmuştu.