Ukrayna işgali sonrası ağır yaptırımlara hedef olan Rusya karşılık olarak tahıl ihracatını yasaklamış ve dünyada bir gıda krizinin yaşanmasına neden olmuştu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, "Gıda sorunu, Rusya'nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor" diyerek yaptırımlara karşı gıda kozunu kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin ardından Moskova rejimine yönelik Batılı ülkeler tarafından alınan yaptırım kararları dünya ekonomisi açısından da yıpratıcı sonuçlar doğurdu.

Dünyanın en büyük tahıl tedarikçisi olan Rusya, dünyanın en büyük ikinci tahıl tedarikçisi olan Ukrayna'yı işgal edince gıda krizi patlak vermiş ve temel yaşam malzemelerinde büyük ölçüde pahalılık yaşanmaya başladı.

Gıdadaki krizin bir numaralı sorumlusu ve bu durumu sonlandıracak odak olan Rusya ise krizin çözümü için yaptırımların kaldırılmasını önerdi.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar sonrası Devlet Başkanı Vladimir Putin de başta enerji olmak üzere ihracatta ciddi kısıtlamalara giderek dünya ekonomisini zorda bıraktı.