Rusya Savunma Bakanlığı'ndan, Akdeniz'de kaybolan İl-20 model Rus askeri uçağına ilişkin yeni açıklama geldi. Bakanlık uçağın İsrail jetlerinin bilinçli bir şekilde Lazkiye'de tehlikeli bir durum yarattığını ve bu nedenle 15 askeri taşıyan uçağın Suriye hava savunma sisteminin hedefi olduğunu duyurdu.

Cevap verme hakkını saklı tutacağını belirten bakanlık İsrail'in davranışını bilinçli provokasyon olarak nitelendirdi. İsrail hava kuvvetlerinin olaydan sadece bir dakika önce bilgilendirme yaptığı belirtildi.

RADARDAN KAYBOLMUŞTU

Rusya Savunma Bakanlığı, İl-20 model Rus askeri uçağının Akdeniz üzerinde radardan kaybolduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, içinde 14 asker bulunan Rus İl-20 askeri uçağının, Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim üssüne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde radardan çıktığı bildirildi.



Uçağın, İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen açıklamada, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği öne sürüldü.

Açıklamada, söz konusu uçaktaki Rus askerlerinin akıbetine ilişkin henüz herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı bilgisi de paylaşıldı.

RUS SAVUNMA BAKANI İSRAİLLİ BAKAN İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ile konuştu. Şoygu; "İsrail Savunma Bakanı ile konuştuk onlara İsrail'in davranışlarının sorumsuzca olduğunu söyledim. 15 Rus'un ölümüne onların davranışlarının neden olduğunu ve tek sorumlunun İsrail olduğunu belirttim" ifadelerini kullandı.

KREMLİN: ANLAŞMA ETKİLENMEYECEK

Kremlin'den yapılan açıklamada; "Rus uçağının düşürülmesi endişe verici, durum değerlendiriliyor. " açıklamasında bulunuldu. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının, Suriye’nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Suriye’de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek" dedi.

RUSYA BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Rusya İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

FRANSA 'MÜDAHALEMİZ YOK' DEMİŞTİ

Uçağın radarda kaybolmasının ardından Fransa'nın Rus askeri uçağını düşürdüğüne dair iddialar ortaya atılmıştı. Reuters'e konuşan Fransız askeri yetkili, "Olayla ilgili hiçbir bağlantımız yok" açıklamasında bulunmuştu.