Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğini Türkiye'nin üstlenmeye devam etme teklifini değerlendirdi. Zaharova, Türkiye'nin Afganistan'da askeri varlığını bulundurmasının ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmaya aykırı olacağını söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre; Zaharova, "Herhangi başka bir ülke gibi Türkiye'nin Afganistan'daki askeri birliğini tutması, ABD ile Taliban arasında Doha'da imzalanan anlaşmaya hukuki açıdan ters düşer. Bu belge, yabancı birliklerin 1 Mayıs'a kadar tümüyle çekilmesini öngörüyor. Bu süre, 11 Eylül 2021'e ertelendi ve Taliban hareketi bununla ilgili olumsuz görüşünü açıkladı" dedi.

'NEDEN AFGAN GÜVENLİK GÜÇLERİNE BIRAKILMIYOR?'

Bu konudaki nihai kararın ölçülü bir şekilde ve Afgan taraflar arasındaki ulusal uzlaşı süreçlerini teşvik etme amaçları doğrultusunda alınmasından yana olduklarını anlatan Zaharova, "Sorulması mantıklı olacak bir soru daha var. Neden ülkenin ana havaalanının güvenliği Afgan güvenlik güçlerine bırakılamıyor? 20 yılda Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve donatımına milyarlarca dolar harcandı. Afgan güçlerinin ülkelerinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili görevleri kendi başlarına yerine getirecek düzeyde hazır olduğuna dair açıklamaları ABD ve NATO yetkililerinden tüm bu yıllar boyunca düzenli olarak duyduk. Ancak şimdi, NATO ülkelerine göre Afgan güçlerine güvenilmiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin NATO çekilmesi sonrasında Afganistan'da kalıp Batılı konsolosluklara erişimin de kesilmemesi için Kabil Havalimanı'nın güvenliğini ve işletmesini üstlenmesi önerisi, hafta başındaki NATO zirvesinde ele alınmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltengerg, bu konuda henüz kesin karar verilmediğini açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Afganistan konusundaki görüşmelerinin olumlu geçtiğini söylemişti.