İspanyol hükümeti, Rus merkezli grupların Katalonya'nın bağımsızlık referandumuyla ilgili "yanlış bilgi" yaymak için sosyal medyayı kullandıklarına dair istihbarat bulunduğunu açıkladı.

Pazartesi günü iki bakan, Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi'nin yer aldığı Brüksel'de yaptığı açıklamada, İspanya'nın istikrarını bozmaya yönelik "propaganda kampanyaları" nin Rusya'dan ve Venezuela'dan geldiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, İspanya hükümetinin Rusya'daki bölgesel referanduma müdahale edip etmediğini sorduğunda "Evet, bunu doğruladık" dedi.

Ancak Savunma Bakanı Maria Dolores de Cospedal, Rus hükümeti arkasında olsaydı İspanyol hükümeti "kesin olarak" bunu diyemezdi. İspanyol birlikleri, Katalonya'nın 1 Ekim referandumunda seçmenlerle çatıştı. "AB yetkilileri Katalonya'daki şiddeti destekledi" ve "Küresel güçler Avrupa'da savaş için hazırlanıyor" gibi yanıltıcı başlıklar, İspanya'dan bağımsızlık ilan ettiklerinde sosyal medyaya yayıldr.

Referandum, Katalonya'nın özerk hükümetinin dağılmasına ve eski liderine yönelik uluslararası tutuklama emrine yol açan siyasi bir krizi tetikledi. Birkaç milletvekili ayaklanma gibi suçlamalarla karşı karşıya.