Rus bombardıman uçaklarının geçen ay Manş Denizi'nde radara yakalanmasının ardından, bir Rus denizaltısının geçtiğimiz ocak ayı sonunda Fransız kara suları açıklarında görüldüğü ortaya çıktı.

Le Nouvel Observateur dergisinin haberine göre nükleer başlık taşıyan bir denizaltı, ocak ayında uluslararası sularda ancak Fransız kara sularına çok yakın bir bölgede tespit edildi.

'GÜÇ GÖSTERGESİ'

Son iki ay içinde iki kez aynı tür manzara ile karşılaşıldığını belirtilen haberde, "Rus lideri Vladimir Putin'in güç gösterisi içinde olabileceği" yorumu yapıldı.

Haberde, Rus denizaltısının, Biarritz ile La Rochelle liman kentleri arasında Gascogne Körfezi açıklarında, uluslararası sularda Deniz Kuvvetleri radarına takıldığı duyuruldu.
Fransız basını önceki gün ise İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi'nde Rusya bombardıman uçaklarının şubat ayında uçmasının kısa süreli gerginliğe neden olduğunu bildirmişti. Yerel La Voix du Nord gazetesinde yer alan, Fransız radyo ve televizyon kanallarının haber sitelerinin de ayrıntılı ele aldığı bu gelişme ise 17 Şubat'ta yaşanmıştı.

Rusya'nın iki adet ‘'TU100" tipi bombardıman uçağı, Fransa'nın Pas-de-Calais bölgesindeki Touquet kasabasına 60 kilometre uzaklıkta Manş Denizi üstünde radara yakalanmıştı.
Bunun üzerine, İngiliz Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki adet savaş uçağı ile Fransız Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir adet Rafale ve bir adet Mirage 2000-5 tipi savaş uçağı üslerinden kalkarak, Rus bombardıman uçaklarını Manş Denizi'nden uzaklaştırmıştı.

Fransız ve İngiliz uçaklarının müdahalesi üzerine Rus bombardıman uçakları, Fransız hava sahasına girmeden geri dönmek zorunda kalmıştı. Fransa Savunma Bakanlığı'nın da 20 Şubat'ta bu olayı resmi internet sitesinden fazla büyütmeden duyurduğu ortaya çıkmıştı.

La Voix du Nord gazetesi, Rus uçaklarının bu hareketi konusunda bir uluslararası ilişkiler uzmanının görüşlerine yer vererek, ‘'Rusya'nın, NATO'nun yanıt verme kapasitesini test etmek isteyebileceği" yorumunu paylaşmıştı. Rus uçaklarının her birinin 25 nükleer füze taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtilen haberde, ‘'Bu gelişmenin soğuk savaş anılarını adeta yeniden uyandırdığı" değerlendirmesinde bulunulmuştu.