İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran ve Meşhed kentindeki Suudi Arabistan temsilciliklerine yönelik saldırıların failleri hakkında inceleme başlatılması talimatı verdi.

Mehr Haber Ajansına göre Ruhani, Yargı Erki Başkanı Amuli Laricani'ye hitaben yazdığı mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Bir grup aşırılık yanlısının hareketi, güvenliği İran devleti tarafından sağlanması gereken Tahran ve Meşhed kentlerindeki Suudi Arabistan temsilciliklerinde hasara yol açmıştır. Bu olay, her şeyden önce İran rejimine hakaret ve itibarına zarar verici bir girişimdir. Rejimin tüm yetkilileri, başına buyruk bu dik kafalılar ve işledikleri suçlara karşı gerekenin yapılması konusunda kesin kararlıdırlar."

Öte yandan Tesnim Haber Ajansına göre, İran Emniyet Genel Müdürü Tuğgeneral Hüseyin Eşteri, "Bu olayı gerçekleştirenler kendilerini İran rejimi dostu olarak görmesinler. Bunlar düşmanın arzusuna hizmet ettiler" açıklamasında bulundu.

- İranlı diplomatlar Tahran'a döndü

Ayrıca İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Suudi Arabistan'daki İranlı diplomatların Tahran'a döndükleri bildirildi.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın en üst düzey din ve siyaset adamlarından peş peşe gelen tepki açıklamalarının ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.


Kaynak: AA