Ruanda Yüksek İslam Konseyi tarafından 5 yıllığına Ruanda Müftüsü seçilen Şeyh Salim Hitimana, ülkesinde İslamiyetin hızla yayıldığını ifade ederek, "Ruanda'da Müslümansanız gururlusunuzdur. Müslümanların soykırım esnasındaki tarafsız ve merhametli tavrı bunu sağladı." dedi.

Hafta başında Ruanda Müftüsü olarak göreve başlayan Hitimana, Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımdan bugüne kadar Müslümanların durumuyla ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ruanda'daki resmi istatistiklere göre Müslüman sayısının 320 bin civarında görünmesine rağmen gerçek rakamın bunun çok üstünde olduğunu belirten Hitimana, Ruanda İstatistik Kurumu ile konuya ilişkin görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Ülkesinde 1994'te yaşanan soykırımından sonra Hıristiyanların hızla İslama geçtiğini aktaran Hitimana, Müslüman olanların isimleri değişse de nüfusta eski adlarının durması nedeniyle gerçek sayının resmi rakamların çok üstünde olduğunu düşündüklerini kaydederek şöyle devam etti:

"Fakat o zaman isimleri örneğin, 'Joseph' olan biri ismini 'Yusuf' olarak değiştirse de hala resmiyette ilk isimleri yazıyor. Dolayısıyla, biz bunları da göz önüne aldığımızda Ruanda’da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor."

Ülkesinde Müslüman azınlığı saygıyla bakıldığını aktaran Hitimana, "Ruanda'da Müslümansanız gururlusunuzdur. Müslümanların tarafsız ve merhametli tavrı bunu sağladı." dedi.

Müftü Hitimana, ülkesinde İslami merkezlerin ve eğitim kurumlarının yetersiz kaldığını kaydederek şu ifadeleri kullandı: "Yeni Müslüman olan kardeşlerimize maalesef sadece bir ay dini eğitim verebiliyoruz. O kadar çok insan Müslüman oluyor ki, gerçekten yetişemiyoruz. Daha geçtiğimiz aylarda ülkemizin doğusunda bir kiliseye mensup 5 bin kişi İslama geçti. Ama yeterli imkanlarımız ve yerimiz olmadığı için onlara, ormanlık alanda ağaçların altında dinimizi anlatıyoruz. Eğer herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa, şu an yaklaşık 12 milyon nüfusu olan Ruanda halkının yarısının 2025'e kadar Müslüman olacağını tahmin ediyoruz."