Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon yöneticilerine bugün yeni bir uyarı gönderdi.

RTÜK Başkanlığı imzası taşıyan uyarıda, "Hem ormanlarımızın hem de yüreklerimizin yandığı bugünlerde bu iş birliğinin kaçınılmaz olduğu son derece açıktır" ifadeleri yer aldı.

MEDYAMIZIN SORUMLULUK BİLİNCİ İÇİNDE DUYARLILIKLA HAREKET ETMESİ ÖNEMLİDİR

Uyarıda şu ifadeler kullanıldı:

"Yangınların insanlarımız üzerindeki algısal tesirini vahim hale getirmek hiçbir şeyin çözümü değildir. Yaşanan elim hadiselerin toplumsal bir kriz haline gelmemesi devlet yönetiminin de medyamızın da arzusudur. Medyamızın sorumluluk bilinci içinde duyarlılıkla hareket etmesi, vatandaşlarımızın ve yangın söndürme ekiplerinin moral ve motivasyonu açısından çok önemlidir."

DEVAMLI CANLI YAYINLARIN…

RTÜK, kanalların daha önceki uyarıları ciddiye almadığını, yangın bölgelerinden canlı yayın yaptığını belirterek, "Üst Kurulumuz tarafından yapılan yayın denetimlerinde, maalesef ki, birçok yayıncı kuruluşun bu konuda gereken hassasiyeti göstermediği, kamuoyunda korku ve endişe uyandıracak şekilde haberlerin aktarıldığı, sahadan yapılan devamlı canlı yayınların halkın ve yangın söndürme ekiplerinin motivasyonunu kıracak şekilde olduğu görülmektedir" denildi.

SÖNDÜRÜLEN YERLERİ HİÇ GÖRMEKSİZİN…

Ayrıca "130 farklı noktada çıkan yangınlar acil müdahale ekipleri tarafından başarıyla söndürülmüşken buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır." ifadeleri kullanıldı.

CEZA TEHDİDİ

RTÜK, yayınların raporlanacağını, yangınlarla ilgili yayınlarda "tereddüt yaşanması halinde" temasa geçilmesi gerektiğini, kanallara da ağır cezaların uygulanmasının kaçınılmaz hale gelebileceği belirtildi.