Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'in Halk Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atanmasına ilişkin RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ile Okan Konuralp açıklama yaptı.

Söz konusu atamanın yasaya aykırı olmadığını ancak kamu vicdanını yaralayıcı bir tablo oluşturduğunu belirten İlhan Taşçı, bir kamu görevlisinin birden fazla yerde görev yapması ve oradan gelir elde etmesinin doğru olmadığını söyledi.

TAŞÇI: KAMU VİCDANINI YARALAYICI BİR TABLO

RTÜK Başkanından beklenenin görevini layıkıyla, tarafsız ve bağımsız yapması olduğunun altını çizen Taşçı, 'Kime, ne kredisi verileceğini kararlaştırmak RTÜK Başkanının işleri arasında olmamalı, olamaz. RTÜK Başkanlığının part-time yapılacak bir iş olmadığını başta Sayın Ebubekir Şahin'in kendisinin ve onu bu göreve getirenlerin biliyor olmaları gerekir. Şahin'in bu görevi kendisine tevdi edenlere teşekkür edip, affını istemesinin uygun olacağını düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

KONURALP: ATAMALAR, LİYAKATSİZLİĞİN VE KİBRİN SONUCUDUR

RTÜK üyesi Okan Konuralp ise Ebubekir Şahin'in Halk Bank Yönetim Kurulu'nda görevlendirilmesine ilişkin, 'Siyasi irade, hatırı sayılır ve düzenli gelire sahip isimlere kamu bankaları yönetim kurulu üyelikleri yoluyla ek gelir imkanı sağladı, sağlıyor. Bu tercih, toplumun tüm kesimlerine doğru yayılan işsizliğin yarattığı ekonomik ve psikolojik sorunlarla mücadeledeki başarısızlığının kendi eliyle teşhiridir; liyakatsizliğin ve kibrin bir sonucudur. RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir Şahin de Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlendirilerek, bu teşhirin parçası kılınmıştır' dedi.

'MEVZUATA UYGUN OLMASI GÖREVLENDİRMEYİ DOĞRU KILMAZ'

RTÜK Başkanı Şahin'in banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmesi gerektiğini söyleyen Konuralp, şöyle konuştu: 'Konunun doğrudan RTÜK'le ilgili bölümü ise şudur: Mevzuata uygun olması, Kurul Başkanı Şahin'in görevlendirilmesini doğru kılmaz. Bir örnek olarak; Halk Bankasının, TV reklamlarındaki payı düşünüldüğünde, sadece kredi dağıtımında değil reklamların da nasıl dağıtılacağına ilişkin kararlarda Şahin'in söz sahibi olacak olması, kamu vicdani açısından sorunludur. Üstelik RTÜK, BDDK ile birlikte Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar listesinde yer almaktadır. Bu haliyle bile RTÜK Başkanının, bir başka görevlendirme yoluyla BDDK denetimine kendisini tabi kılması yanlıştır. Doğru olan RTÜK Başkanı Şahin'in banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmesidir.'