ABD'deki Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 3D yazıcılarla üretilebilen sentetik ve yumuşak kas üretti. Yapay kas dokusu, doğal kaslara kıyasla gram başına 15 kat daha fazla kasılma yoğunluğuna sahip. Kendi ağırlığının 1000 katına kadar taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtilen yapay kas, harici bir kompresöre veya yüksek gerilime ihtiyaç duymadan kasılıyor ve benzerlerinden ayrılıyor.

ROBOT TEKNOLOJİSİNDE BİR ENGEL DAHA AŞILDI

Ekibin lideri Makine Mühendisliği Profesörü Hod Lipson, "Robot zekası üretiminde büyük atılımlar yapılıyor, ancak vücutları hala ilkel. Gerçek insana benzer robotlar üretiminde kalan son engellerden birini de aştık." dedi. İstenilen şekle 3D baskıyla getirildikten sonra suni kas, ince dirençli tel ve düşük güç (8V) kullanılarak elektrikle harekete geçirildi.

YÜZDE 900 ORANINDA GENİŞLEYİP DARALIYOR

Elektrikle ısıtıldığında 80°C'ye kadar yüzde 900'e kadar genişleme kapasitesine sahip olan önemli genişleme-daralma kabiliyeti sergileyen çeşitli robotik uygulamalarda test edildi. Bilgisayar kontrolleri aracılığıyla özerk birim hemen hemen her tasarımda hareket görevi görebilir.