30 Mart Çarşamba günü Regaip Kandili. 2017 Regaip Kandili olması sebebiyle İslam alemi için büyük önem arz ediyor. Bütün Müslümanlar bu gecede idabetler yapacak, dualar edecek.

Peki Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, okunması gereken dualar nedir?Bu geceyi hakkıyla ihya edebilmek için Peygamber Efendimizin (SAV) öğütlediği dualar nelerdir? Regaip Kandilinin faziletleri nelerdir?

İbadetler dışında Regaip Kandili kutlamak için Regaip Kandili'ne özel kısa ve uzun mesajları sevdiklerinize gönderebilirsiniz. 2017 Regaip Kandili için en yeni kısa ve uzun kandil mesajlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Regaip kandili, Üçayların ilki olan Recep ayının ilk cuma gecesi yani perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Bu gece Hz. Aminenin Peygamber S.a.v.) Efendimize hamile olduğu gece yani Peygamber Efendimizin nurunun yeryüzünü aydınlatmaya başladığı Rahmet ve bereket gecesidir. Dolayısıyla bu geceyi ibadet ve taatla geçirmek Efendimiz hürmetine Cenab-ı Haktan bağışlanmamızı dilemek için büyük bir fırsattır.Bu gece kılınacak namaz ile birlikte bol bol tevbe ve istiğfar edilmeli , özellikle teşrifiyle aleme rahmet olan Peygamber Efendimizi salatü selam ile yadetmek lazımdır.

Bu gece mümkünse evvela bir tesbih namazı kılınmalı,hatmi enbiya yapılmalı ve bu geceye mahsus olan kandil namazı kılınmalıdır.

Bu gecede akşam ile yatsı arasında 12 rek'at hâcet namazı kılınır. 2 rek'atte bir selâm verilir.

Hâcet namazına şöyle niyet edilir: "Yâ Rabbi, beni, Peygamber Efendimiz hürmetine feyzi ilâhîne, afv-ı ilâhîne, rızâ-i ilâhîne nâil eyle. Âbid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halas eyle."

Her rek'atte, 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü, 12 İhlâs-ı şerîf okunur. 12 rek'at bittikten sonra 7 veya 70 defa Salâtı ümmiye okunur. Salât-ı Ümmiye şudur:


ٱَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ ٱلنَّبِىِّ ٱْلاُمِّىِّ وَعَلٰى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ

"Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini'n Nebiyy'il-ümmiyyi ve alâ alihî ve sahbihî ve sellim."

Secdeye varıp, secdede 70 defa şu tesbih okunur:


سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ ٱلْمَلآَئِكَةِ وَٱلرُّوحِ

"Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü'l - melâaiketi verrûh".

Secdeden kalkıp, oturarak şu dua okunur:


رَبِّ ٱغْفِرْ وَٱرْحَمْ وَتَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ اِنَّكَ اَنْتَ ٱْلاَعَزُّ ٱْلاَكْرَمُ

"Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ tâ'lem. İnneke ente'l-eazzü'l-ekrem."

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa, "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü'l- melâaiketi verrûh" okunur.

REGAİB KANDİLİ VE ÜÇ AYLAR HAKKINDA HADİSLER

Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için,

“Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır.

Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, “Allah’ım, bize Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” (Keşfu’l Hafa) diye dua etmiştir.Bu üç ayda ayrıca Regaip, Berat, Miraç ve Kadir geceleri bulunmaktadır.

Ramazan ayındaki farz orucun yanısıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir.Konuyla ilgili Abbad ibn Hanif şöyle bir rivayette bulunmuştur: “Said İbnu Cübeyr (ra)’a Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabi verdi. İbni Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: Rasulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz Galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik, (bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, galiba hiç tutmayacak derdik.”(Müslim)Hz. Aişe başka bir rivayetinde bu konuda şunları söyler:

“Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” (Müslim)

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır).”