İtalya'nın en varlıklı iki bölgesi Lombardiye ve Veneto'da, Roma'dan daha fazla özerklik talep edilip edilmemesi konusunda referanduma gidildi.


Lombardiya'da sandıktan yüzde 95,3 oranında "evet" oyu çıktı.

Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia seçim sonuçlarını açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Hedefe ulaştık, Veneto'da yeni bir tarih başlıyor" dedi.


Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia ve Lombardiya Bölge Başkanı Roberto Maroni seçimlerin ardından Başbakan Paolo Gentiloni ile müzakerelere başlayacaklarını açıkladı. Lombardiya Bölge Başkanı Maroni, "Lombardiya'daki milyonlarca insanın gerçekten özerk olunabilmesi için verdiği bu tarihi yetkiyi uygulamaya geçirmekle görevliyim" dedi.

Bağımsızlık talebi var mı?

Her iki bölge daha fazla özerklik talep ediyor ancak Katalonya'da olduğu gibi bağımsızlık talepleri bulunmuyor. Çifte referandumun bir bağlayıcılığı olmamasına rağmen, sandıktan çıkan "evet" oyuyla iki komşu bölgenin vergi gelirleri ve daha fazla özerklik için Roma hükümeti ile müzakerelerde eli güçlendi. Bölge yöneticileri, Roma'dan güvenlik, göç, eğitim ve çevre alanlarında daha fazla yetki talep ediyor.