Ramazan ayının ne zaman idrak edileceği ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Müslümanlar, Diyanet tarafından açıklanan tarihten itibaren farz olan oruç ibadetini yerine getirmeye başlayacaklar. On bir ayın sultanı ramazan ayı 2021 yılında 13 Nisan Salı günü idrak edilmeye başlanılacak.

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ramazan ayı başlangıcı 13 Nisan Salı gününe denk geliyor. Bu ay içerisinde 8 Mayıs tarihinde Kadir gecesi de idrak edilecek.

Ramazan Bayramı arefe günü ise 12 Mayıs Çarşamba gününe denk geliyor. Müslümanlar bayrama kadar farz olan oruç ibadetini yerine getirecekler.

ORUÇ TUTMAKLA YÜKÜMLÜ OLMANIN ŞARTLARI NEDİR?

İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve akil-baliğ olması gerekir.

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.