"Geç gelen adalet, adalet değildir" diye klişelen söz dizimi en çok Türkiye'de kullanılıyor. Uzun yıllar apartman binalarda yargı dağıtan adalet sistemi, son yıllarda yapılan modern Adalet Sarayları ile daha sağlıklı bir ortama kavuştu. Ancak kimi zaman verilen yanlış kararlar, kimi zaman da yargılama süresinin uzaması adalet mekanizmasına olan güveni hep sarstı. Bu yüzden de Türkiye'de adalet sistemi en çok tartışılan konuların başında geliyor.

SİSTEM SORGULANIYOR

Peki bütün bunların sebebi ne? Hemen her ile ve hatta birçok ilçeye yeni modert Adalet Sarayları'nın yapılmış olması, niçin eski tartışmaların önüne geçemediği gibi sistemi daha da sorgulatır hale geldi?

Rakamlara bakıldığında cezaevlerinin mahkumlarla dolu olduğu görülüyor. Hatta mevcut cezaevi kapasitesinin üzerinde bir tutuklu söz konusu. Denetimli serbestlikten yararlanarak mahkumiyetini cezaevine girmeden çekenlerin sayısı ise tutuklu bulunanların oldukça üzerinde.

Eylül 2021 rakamları Adalet mekanizmasının çalışanları ile tutuklu bulunanların sayısının neredeyse aynı olduğunu ortaya koyuyor.

İŞTE RAKAMLAR

İstiklal gazetesinin Adalet Bakanlığı'ndan edindiği bilgilere göre, Türkiye'de 21 bin 844 hakim ve savcı bulunuyor. Bunun 14 bin 976'sı hakim, 6 bin 868'i ise savcı.
Adli hizmetlerde çalışanların sayısı ise 74 bin 802. Ceza infaz kurumlarında görev yapan 70 bin 510 kişi ise tutuklu sayısının neredesse dörde biri kadar. Yani her 4 tutukluya, 1 ceza infaz çalışanı düşüyor.

154 BİN AVUKAT VAR

Türkiye genelinde baroları kayıtlı avukat sayısı ise 154 bin 077. Bu rakamın 83 bin 601'i erkek, 70 bin 476'sı ise kadın avukattan oluşuyor. İki barosu bulunan İstanbul'da toplam avukat sayısı ise yaklaşık 52 bin, yani toplam avukat sayısının üçte biri kadar avukat İstanbul'da görev yapıyor.

Türkiye'de 6 bin 836 adli mahkeme bulunurken, 207 de idari mahkeme mevcut

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ SAYISI

Türkiye genelinde bulunan cezaelerinin toplam kapasitesi 251 bin 229. Ancak tutuklu ve hükümlü sayısı kapasitenin oldukça üzerinde. Cezaevlerinde Eylül 2021 itibariyle 292 bin 004 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu da mahkumların sağlıklı koşullarda yaşamadıklarının somut örneği olarak gösteriliyor.
Denetimli serbestlikten faydalanaraka cezaevine girmeden polis merkezlerine imza atarak cezalarını çekenlerin sayısı ise 352 bin 091