PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, kontrol ettiği üç bölgede oylama yaparak ülkenin kuzeyinde federal sistem ilan etti.

ESAD YÖNETİMİ: KARARIN KARŞILIĞI YOK

Suriye devlet televizyonundan yapılan açıklamada, Esad yönetiminin federasyon ilanının hiçbir yasal ya da siyasi sonucu olmayacağını belirttiği ifade edildi.

TÜRKİYE'DEN 'KABUL EDİLEMEZ' TEPKİSİ

PYD, Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilân edeceğini dün açıklamıştı.Bir Türk Dışişleri yetkilisi, "Federasyon ilânı gibi tek taraflı bir kararın geçerliliği yoktur" demişti.

MUHALİFLER: HALKIN İRADESİNİ HİÇE SAYMAK

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Koalisyon da federal yapı açıklamasına karşı çıkarak "Herhangi bir özerk bölge oluşturma girişimi Suriye halkının iradesini hiçe saymaktır" dedi.

ABD: ÖZERK YÖNETİMİ TANIMAYACAĞIZ

Suriye'den de "Amacımız ülkeyi bir bütün olarak tutmak" açıklaması gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de özerk ya da yarı özerk bir Kürt yönetimini tanımayacaklarını açıklamıştı.

CİZRE, KOBANİ, AFRİN KANTONLARI

Ocak 2014'te PYD ağırlıklı 'Yasama Meclisi'nin kabul ettiği 'Anayasa' ile Suriye'nin kuzeyinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilân edilmişti. Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin Cizre, Kobani ve Afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve Anayasa'da bu kantonların Suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapılmıştı.

YPG, YÖNETİMİN SİLAHLI GÜCÜ KABUL EDİLDİ

'Anayasa'da PYD'nin silahlı kanadı YPG için de ayrı bir madde ayrılmış, o maddeye göre, YPG, Özerk Yönetim'in savunma gücü olarak kabul edilmişti.