Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla Kremlin'de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donbass'taki sorunları konuşmak için söz konusu bölgede görüşme teklifi yapan Zelenskiy'e cevap verdi.

Lukaşenko'yla görüşmesinin basına açık bölümünde konuşan Putin, "Eğer Zelenskiy ikili ilişkileri yeniden canlandırmak istiyorsa, bundan sadece memnuniyet duyarız. İkili ilişkileri istişare etmek isterse, Zelenskiy'i Moskova'da herhangi uygun bir zamanda kabul etmeye hazırım" dedi.

Ukrayna'daki mevcut yönetiminin son dönemde ikili ilişkileri bozmaya yönelik birçok adım attığını ve elbette bundan sadece üzüntü duyduklarını kaydeden Putin, Zelenskiy'in ikili ilişkileri onarmak istemesi halinde bunu memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı.

"ZELENSKIY, ÖNCE YÖNETİCİLERLE GÖRÜŞMELİ"

Zelenskiy'in teklifiyle birlikte "Bu görüşmede neleri konuşmak istiyoruz?" sorusunun akıllara geldiğini belirten Putin, "Eğer Donbass'ın sorunları konuşulacaksa, o zaman Ukrayna yönetimi öncelikle Donetks ve Lugansk'ın yöneticileriyle buluşmalı, daha sonra bu sorunları üçüncü ülkelerin temsilcileriyle ele almalı. Mevcut durumda üçüncü ülke Rusya'dır" diye ekledi.

"KİEV ÇÖZÜM BULMAKTAN KAÇIYOR"

Putin, Kiev'in Donbass müzakerelerinin Belarus'un başkenti Minsk'ten Polonya'ya taşınması önerisini de değerlendirdi.

Bu öneriyi Ukrayna'nın güneydoğusundaki çatışmalara çözüm bulmaktan kaçınma girişimi olarak niteleyen Putin, "Belarus bizlere sadece bir platform sağladı ve bu sürece hiçbir şekilde müdahale etmiyor. Belarus, bu soruna çözüm yolları aramak isteyenlerin çalışması için gereken koşulları sağladı.

Eğer birileri çözüm bulmak için çalışmak istemiyorsa, elbette benim için çok önem taşıyan bu alanda çalışmamak için her zaman neden bulunabilir. Görünene göre Donbass'ın sorunlarını konuşmaktan kaçmak için böyle bir neden bulmak ve Minsk anlaşmalarını sonsuza dek gömmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY, PUTİN'İ DONBASS'A DAVET ETMİŞTİ

Zelenskiy, Devlet Başkanlığı Basın Servisi tarafından yayımlanan görüntülü mesajında Donbass krizine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Zelenskiy, tüm tarafların desteğine rağmen, Rusya'nın ise ortak açıklama yapmayı kabul etmediğini belirtti.

Donbass bölgesindeki gelişmeleri yakından takip etmek için sürekli bölgeye gittiğini hatırlatan Ukraynalı lider, "Bay Putin, daha da ileriye gitmeye ve size Ukrayna'nın Donbas bölgesinde savaşın sürdüğü herhangi bir noktada buluşmayı teklif etmeye hazırım" dedi.