Batılı ülkeler ve Rusya'yı karşı karşıya getiren Rus ajan Sergey Skripal krizinde, yeni bir gelişme var.

Rusya lideri Vladimir Putin, İngiltere'deki zehirleme olayının şüphelilerinin sivil olduğunu, suçlu olmadıklarını savundu.

Putin, "Bu kişilerin nasıl insanlar olduğuna elbette baktık. Kim olduklarını biliyoruz, onları bulduk. Umarım, kendileri ortaya çıkıp kendilerini anlatır. Bu herkes için daha iyi olurdu. İnanın bana, bu insanların hiçbir özel yanı ya da suçlu bir tarafı yok" dedi.

İngiltere, geçen hafta eski ajan ve kızını Rus yapımı Noviçok gazıyla zehirleyen Rus askeri istihbaratı üyesi Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov'un fotoğraflarını yayınlamıştı.

Londra yönetimi, Salisbury kentinde gerçekleşen suikast girişiminden iki ismi sorumlu tutuyor ve emrin Rus devletinin üst kademelerinden verildiğini belirtiyor.

İngiliz polisi, 40 yaşlarında olan iki adamın Mart ayında İngiltere'ye bir hafta sonu uçarak Skripal ve kızı Yulia'yı zehirlediğini aktarıyor.

66 yaşındaki Sergey Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulia, Salisbury'deki bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunmalarının ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Skripal ve kızı, Noviçok adlı bir kimyasalla 4 Mart'ta zehirlendi.

Bu olayın ardından Temmuz ayında Charlie Rowley ve Dawn Sturgess adındaki çift de Amesbury kasabasında Noviçok sinir gazıyla zehirlendi.

Sturgess hastaneye kaldırılmasının ardından hayatını kaybetti. Eşi Rowley ise taburcu edildi.

Rowley ve Sturgess'in Nina Ricci Premier Jour parfüm şişesine maruz kaldıktan sonra zehirlendikleri belirtilmişti.

Bir hayır kurumunun kutusunda parfümü bulan çift, şişeyi ellemiş ve kokuyu üstlerine sürmüştü.

Daha sonra şişenin üzerinde Noviçok zehri bulunmuştu.

Ancak bu şişenin her iki zehirlenme vakasında da kullanılıp kullanılmadığı henüz bilinmiyor.