Merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki deprem Van'ın Başkale ilçesinde 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Deprem sonrası sınırındaki mahallelerde birçok ev ve ahır yıkıldı, bazıları da ağır hasar gördü.

PROF NACİ GÖRÜR: 'FAY TAMAMEN KIRILMAMIŞ OLABİLİR'

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabından deprem ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Kırılan fayın güneybatısında da hareketlenme olabileceğini söyleyen Görür; 'Deprem Başkale Fayının kuzeydoğu ucunda. Bu fay uzunluğu itibariyle 5,8'den daha büyük deprem üretebilir. Dolayısıyla tamamı kırılmamış olabilir. O zaman Başkale'nin şehir merkezinde. Ve çevresinde dikkatli olunmalıdır. İleriki günlerde fayın güneybatısı da hareketlenebilir. Ayrıca Hasan Timur Fay zonunda(HFZ) Muradiy'ye doğru olan yerleşimler için de dikkat edilmelidir.' dedi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPTI

Fay hatlarındaki riskli yapılara da dikkat çeken Prof. Naci Görür, 'Arkadaşlar, bu Van/Başkale depreminden sonra gelin başta Sn Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm hükümet yetkililerine, tüm muhalefete, tüm aydınlarımıza, tüm halkımıza, kısaca tüm yurtseverlere şunu haykıralım: lütfen ama lütfen bugünden sonra en büyük ulusal projemiz; Deprem kuşaklarımızda kentsel dönüşüm' olsun. Ülke olarak bazı eksiklikleri sineye çekeriz, yeterki artık insanlarımız ölmesin. Birbirimize yazalım, duyuralım bunu.' dedi.