Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada saat 16.55'te meydana gelen depremin Marmara denizinin 4.8 kilometre derinliğinde olduğu kaydedildi. Deprem Avcılar ve çevre ilçelerde hissedildi.

Yeniçağ gazetesinden Adem Değirmenci'nin haberine göre Jeoloji Uzmanı Şener Üşümezsoy, İstanbul'da bugün olan depremin öncü mü artçı mı olduğuna yanıt verdi. Kumburgaz Çukuru'nda riskli bir fay bulunduğunu belirten Üşümezsoy, 'Bugün Avcılar'da olan depremde 1999'dan beri kuzey güney gidişli ikincil kollardaki depremlerdir. Bunlar korkutucu değildir' ifadelerini kullandı.

Avcılar'da bugün meydana gelen depremin korkutucu olmadığına dikkat çeken Üşümezsoy, "Silivri Çukuru'nda bu yıl ve geçen yıl olan depremlerde Kumburgaz Çukuru'nu tetikleyen depremler değil burada yüz yıldır süren krip depremler söz konusudur. Bunlar korkutucu olan deprem söz konusu değildir. Bugün olan depremde 1999'dan beri kuzey güney gidişli ikincil kollardaki depremlerdir. Bunlar korkutucu değildir" dedi.

Prof. Dr. Üşümezsoy'un açıklamaları şekilde:

Bugün İstanbul'da olan deprem acaba 'Büyük İstanbul depremini mi? Orta sırtı kesen fay hattı çalışıyor mu?' gibi soruları gündeme getirmektedir. Çınar Çukuru'nun kuzey kenarında geçen dikey vebir fayla hiçbir ilgisi yoktur. Gerek Kartal civarında ve gerekse de Bakırköy ve Avcılar civarında Marmara Denizi'nde oluşan fayların tümünü kuzey kenar fayındaki aktivite olarak gösterirler. Oysa bu fayda böyle bir aktivite yoktur. Bu da bizi korkutmak yerine bu Orta Marmara sırtını kesen 7,0'lık ve 7,2'lik depremin söz konusu olmadığını bu fayın yalnızca Kumburgaz Çukuru'nda risk taşıdığını ama diğer taraftan Silivri Çukuru'nda olan depremlerin de 1912'den beri sürekli olan depremler olup Kumburgaz Çukuru'na doğru giden fayla hiçbir ilgisi olmayan depremlerdir.

Bugün Avcılar'da meydana gelen deprem doğru değerlendirilmezse Marmara Bölgesi'nde acaba 'Orta Sırtaki fay çalışıyor mu?' sorusunu sordurur. Orta sırta denilen fay Yeşilköy ve Büyükçekmece arasında yer alan orta sırtı kesen bir fay hattıdır. Oysa burada böyle bir fay yoktur.

Haritalarda da kırmızı ile gösterildiği gibi kuzey güney gidişli bu norma faylar önceden de tespit edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu fayların varlığı esas olarak Yeşilköy ve Büyükçekmece arasında orta sırtı kestiği ileri sürülen sözde Kuzey Anadolu Fayı'nın varlığını reddetmektedir. Çünkü bu depremler güneyden başlayıp kuzeye kadar uzanan ikincil faylardır. 17 Ağustos'ta kırılan ve Yalova fayına görev gelen ikincil kol faylarda meydana gelen depremlerdir. Bu boyutuyla 1894'de kırılan ve onun yarattığı stresle Çınar Çukuru'nda bulunan ölü fayı kesen bu faylar yanlışlıkla hem Adalar hem de Kartal'da Çınar Çukuru'nun kuzey kenarındaki fayın çalışmasına kanıt olarak gösterilmektedir. Oysa bu fay ölü faydır. Haritada da turuncuyla gösterilmiştir.

Bu haritada görülen kuzey yönlü Büyükçekmece-Küçükçekmece'ye doğru giden kuzey güney gidişli ikincil kolların Marmara Denizi'ndeki devamında olan bir deprem söz konusu olmuştur. Kesinlikle orta sırtı kesen Büyükçekmece ve Yeşilköy arasındaki fayda böyle bir deprem yoktur. Yalnızca görüldüğü gibi Kumburgaz Çukuru'nda riskli bir fay vardır. Silivri Çukuru'nda bu yıl ve geçen yıl olan depremlerde Kumburgaz Çukuru'nu tetikleyen depremler değil burada yüz yıldır süren krip depremler söz konusudur. Bunlar korkutucu olan deprem söz konusu değildir. Bugün olan depremde 1999'dan beri kuzey güney gidişli ikincil kollardaki depremlerdir. Bunlar korkutucu değildir.