Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya boykot çağrısı, İstanbul'da eski bir tartışmayı alevlendirdi. Vatandaş İstanbul'un 'manevi kalbi' Eyüpsultan'daki 'Pierre Loti" tepesinin isminin değiştirilmesini istedi.

TEPENİN ASIL ADI İDRİS-İ BİTLİSİ

1934 yılına kadar tepenin asıl adı ünlü İslam alimi İdris-i Bitlisi'sinin ismini taşıyordu. CHP iktidarının hakim olduğu dönemde, tepenin ismi değiştirilerek eşcinselliğiyle bilinen Fransız yazardan Pierre Loti'nin ismi verildi.

DOST DEĞİL AJAN

Pierre Loti'nin asıl adı Louis Marie Julien Viaud idi. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi. Denizcilikte albaylığa kadar yükseldi. Ama edebiyatçı kimliğiyle tanındı. Eserlerinden İslam coğrafyasından kesintiler sundu. Birçok defa İstanbul'da bulundu. İstanbul'da yaşadığı yıllarda Eyüpsultan'da oturdu. 1920'de TBMM tarafından kendisine fahri hemşehrilik verildi.

Kimilerine göre büyük bir Türk dostuydu. Kimilerine göre ise Osmanlı'nın içerisine sokulmuş bir ajan. Ajan diyenler Pierre Loti'nin hatıra defterlerinde yer alan "Cenevre'deki Türkiye konsolosluğu aracılığıyla Fransız hükümetiyle Türkiye arasında büyük gizli dolaplar çeviriyorum"(26 Mayıs 1915), 'Elisee'yle İstanbul arasında büyük entrikalar düzenliyorum' (1 Haziran 1915) gibi ilginç ifadelerini kaynak gösteriyor. Fransız Cumhurbaşkanı Raymond Poincare'nin "Rusya'nın beceriksizliği ve bizim Çanakkale Boğazı'ndaki yenilgimiz yüzünden Loti'nin çabaları da işe yaramadı" şeklindeki sözleri de bu şüpheyi güçlendiriyor. Nitekim Pierre Loti'nin Çanakkale Şavaşında Osmanlı'ya karşı savaşmak için geldiği de kaynaklarda yer alıyor.

NAZIM'DAN SERT SÖZLER

Nazım Hikmet bir şiirinde Pierre Loti için, ''Şarlatan! Çürük Fransız kumaşlarını yüzde beşyüz ihtikarla şarka satan, ne domuz bir burjuvaymışsın meğer!'' dediği Pierre Loti'nin bir eşcinsel olduğu da ifade ediliyor.

BÜYÜK İSİMLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Eyüp Sultan civarında Ebu Eyyûb el-Ensarî efendimizden başka birçok sahabe, İslam alimi ve devlet adamı medfun bulunuyor.
Eyüp Sultan'a Sultan Reşad'dan Adile Sultan'a, Lala Mustafa Paşa'dan Sokollu Mehmed Paşa'ya, Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den Ali Kuşçu'ya, İdris-i Bitlisi'den Zal Mahmud Paşa'ya, Hüseyin Hilmi Hocaefendi'den Mahmud Esad Coşan Hocaefendi'ye, Necip Fazıl Kırakürek ve Ahmet Kabaklı'dan Ahmet Haşim'e kadar çok sayıda ilim ve kalem erbabı tepenin hemen altındaki mezarlıkta medfun bulunuyor.