Eren Talha Altun - Ankara

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan partisinin aylık olağan il başkanları toplantısında toplantı öncesi yaptığı basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Erbakan, Gelir dağılımı adaletsizliğinin, kaynakların adil bir şekilde paylaşılamamasının ülkemizin çok önemli bir yarası olduğu gerçeğini , son intihar vakalarıyla bir kez daha açıkça ortaya çıktığını söyledi.

İstatistiksel verilere göre Türkiye'de son on yılda 35 bin intihar vakası gerçekleştiğini ifade eden Erbakan bu intiharların sebebinin yarıdan fazlasının geçim sıkıntısı , ticari başarısızlık , iflas açlık ve yoksulluk sebebi olduğunu belirtti.

'Bir insanın kendi canına kıyması asla kabul edilemez.'

Sebep ne olursa olsun, hiçbir acı, hiçbir sorunun intihara gerekçe olamayacağını söyleyen Fatih Erbakan şunları kaydetti ;

"Bir insanın kendi canına kıyması asla kabul edilemeyeceğini, artan intihar vakaları ile ilgili değerlendirme yapılırken, ortaya çıkan bu acı tablonun sebeplerini doğru tahlil edilmesi ve milletimizin tek bir ferdinin dahi intihar etmesine, hayatını sonlandırmasına razı olamayız."

'TÜİK'in yayınladığı rapora göre 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan intihar vakaları sayısal olarak da, oransal olarak da artmaktadır. 2009-2019 yılları arasında, 10 yılda kayıtlara geçen intihar sayısı maalesef 35 bine yaklaşmıştır. Yine TÜİK verilerine göre bu intiharlar arasında 'ekonomik sebepli' olanlar 1. Sırada yer almaktadır. Kayıtlara 'Aile Geçimsizliği', 'Geçim Zorluğu', 'Ticari Başarısızlık' olarak geçen sebeplerin tamamı ekonomik sıkıntıların intihar vakalarındaki etkisini göstermektedir. Bu intiharlar, yıllardır üretime ve istihdama dayalı olmayan, borçla, krediyle, yüksek faiz getirisi için ülkeye giren sıcak para ile yürütülen ekonominin ağır sonuçlarıdır.'dedi

Pandemi ile derinleşen ekonomik sıkıntılar intiharları arttırdı

İntiharlara sebep olarak, 20 yıldır uygulanan borç-faiz, beton-çimento ekonomisini, kaynak ve imkanların millet yerine imtiyazlılara aktarılması olduğunu savunan Erbakan, 'Özellikle son bir ayda yaşanan tüm intihar vakalarının arkasında Pandemi süreciyle daha da ağırlaşan hayat şartları, daha da derinleşen ekonomik sıkıntılar bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Pandemi ile derinleşen ekonomik sıkıntıların intiharları artırdığını söyleyen Genel Başkan Fatih Erbakan şunları kaydetti ;

'İstatistiksel verilere göre on senede 35 bin intihar demek bir senede 3500 demektir. Yani her gün ortalama on kişi intihar ediyor. Bu intiharlarından yarıdan fazlasının sebebi geçim sıkıntısı , ticari başarısızlık , iflas açlık ,yoksulluktur. . Geçtiğimiz günlerde elli yaşında bir çiftçimiz bir not bırakmış. traktörü satıp borçları ödersiniz diye intihar etmiş. Mersin'e bir seyyar satıcı haftalardır siftah yapamıyorum ,, beni affedin diyerek intihar etmiş. Antalya'da bir anne ve baba çocuklarını komşuya akrabaya emanet ediyor ve karı koca intihar ediyor. Tesk'in açıkladığı istatistiksel verilere göre 2021 yılının ilk dört ayında 434 esnafımızın intihar ettiği ortaya konulmuş. Ayda ortalama 110 esnaf yani her gün üç tane 4 tane esnaf intihar ediyor. Bunların sebebi de yine geçim sıkıntısı yoksulluk, iflas, fakirlik. Bu intiharların en önde gelen sebeplerinden bir tanesi geçim sıkıntısıdır. "