İsrailli NSO Group adlı bir güvenlik şirketi tarafından geliştirilen casusluk yazılımının dünya çapında, aralarında ülke liderlerinin de olduğu 50 binden fazla insanın dinlenmesine, izlenmesine yardımcı olmasıyla ilgili skandalda yeni perdeyi WhatsApp adlı mesajlaşma uygulamasının genel müdürü Will Cathchart açtı.

"2019'DAKİ WHATSAPP SALDIRISININ DEVAMI"

Cathchart, ortaya çıkan 50 bin kişilik telefon numarası listesinin 2019'da yaşanan WhatsApp saldırısının devamı olduğunu söyledi. 2019'da aynı NSO Group tarafından yaratılan bir yazılımla kullanıcıların WhatsApp hesaplarına erişilmiş, bu ortaya çıkınca da WhatsApp hemen güvenlik açığını kapatarak bu casus yazılımı kullanılamaz hale getirmişti. O zaman dünya çapında bin 500 WhatsApp hesabına sızılmıştı. Sızılan hesaplar arasında yine Suudi Arabistanlı muhalifler ilk sıraları alıyordu.

"ÇOK SAYIDA HÜKÜMET YAZILIMLARI SATIN ALDI" İDDİASI

Cathchart, hükümetlere hesap verilebilirlik konusunda çağrıda bulunarak, "NSO Group, çok sayıda hükümetin yazılımlarını satın aldığını iddia ediyor. Bu, hükümetlerin, kullanımları daha kontrollü olsa bile, bu hükümetlerin bunu finanse ettiği anlamına geliyor. Durmalılar mı? Hangi hükümetlerin bu yazılım için para ödediği konusunda bir tartışma olmalı mı?"