Paris mahkemesinde, son ay 10 boyunca 148 duruşmada 6'sı gıyabında olmak üzere toplam 20 kişi yargılandı. Yargılananların tamamı terörizmden suçlu bulundu. Duruşmalarda savcılık makamı da Abdeslam için ömür boyu hapis cezası istemişti. Abdeslam'ın avukatının karara itiraz edip, temyiz için başvurması bekleniyor.

Abdeslam ifade verdiği son duruşmada, ağlayarak, kurbanlardan özür dilemişti. 32 yaşındaki sanık, 'Baş sağlığı diliyorum ve bütün kurbanlardan özür dilemek istiyorum. Biliyorum ki bana yönelik nefret devam ediyor. Sizden benden ölçülü bir şekilde nefret etmenizi, beni affetmenizi rica ediyorum.' demişti. .

Salah Abdeslam, yine son duruşmada, saldırı amacıyla içeri girdiği kafede gençleri gördükten sonra beline bağladığı bombaları patlatmaktan vazgeçtiğini yinelemişti.

Belçika doğumlu Fas kökenli Fransız vatandaşı 32 yaşındaki Abdeslam, eylül ayındaki duruşmada ise mahkemede kendisini 'İslam Devleti askeri' olarak tanıtmıştı. Suriye'ye hiç gitmediğini söyleyen Abdeslam, IŞİD militanları için 'Her gün savaşıyorlar, her gün kendilerini feda ediyorlar.' ifadesini kullanmıştı.

PARİS'TEKİ SALDIRILARDA NE OLDU?

Üç gruptan oluşan militanlar içlerinde bar, lokanta ve konser salonu da olmak üzere 7 farklı noktaya bombalı intihar saldırıları düzenleyip, kalabalığın üzerine ateş açmıştı. Bu saldırılar daha sonra IŞİD tarafından üstlenilmişti.

Saldırıya katılıp, hayatta kalan tek sanık Salah Abdeslam ile birlikte 12 sanık, ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanırken, 14 sanık, saldırıların planlanmasına lojistik destek vermek suçundan yargılandı.

Eylül ayında başlayan duruşmalar, 2022 mayıs ayına kadar sürmüştü. Duruşmalara terör saldırıları kurbanı 300 kişinin haklarını 330 avukat savundu. Eski Cumhurbaşkanı Francois Hollande, duruşmalarda ifade verecek tanıklar arasında yer aldı.

Saldırıları gerçekleştiren militanlar içinde hayatta kalan Abdeslam, daha sonra Brüksel'de yakalanmıştı.

Diğer saldırganlar üzerlerindeki bomba yüklü kemerleri patlatıp intihar etmişti. Abdeslam, saldırılardan 4 ay sonra bir evde yakalanıp, daha sonra Fransa'ya iade edildi.

Sanık, Fransa'ya iadesinden önce Brüksel'de 2018 yılında gerçekleşen diğer duruşmada da yine soruları yanıtlamadı.

Paris saldırılarının baş koordinatörü olarak bilinen Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud, kanlı baskından 5 gün sonra Paris'te kıstırıldığı bir apartman dairesinde teslim olmayıp, polise ateş açması üzerine ölü ele geçirilmişti.