Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, KOSGEB bütçesinin 3 kat arttığını, Türkiye’nin kaynak problemi olmadığını belirterek sivil toplum kuruluşlarına,” ne olur şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıracak mekanizmaları devreye alın." Şeklinde seslendi.

KOBİ'lere proje kültürünü kazandırmak istediklerini belirten Işık, kaynak sıkıntısı olmadığını, Sivil toplum örgütlerine seslenmek istediğini dile getiren Işık şunları söyledi:

"Daha önce odalarımıza, TOBB'a seslendim. Özellikle ricam şu; ne olur şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıracak mekanizmaları devreye alın. Biz size destek verelim, eğitim, danışmanlık desteği verelim, maddi destek verelim. Ama şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıralım. Bunu yapmazsak hangi desteği verirsek verelim geçici olur. Bizim milletimiz bir defa görür ikincisinde, en fazla üçüncüsünde kendisi yapar."

Türkiye’nin kaynak sıkıntısı olmadığını belirten Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet olarak 2016 bütçemizde KOSGEB bütçesi 3 katına çıktı. Ve bunun önemli bir kısmını girişimcilik destekleri alıyor. Ama üzülerek bazı şeyleri söylemek zorundayım. Türkiye’nin kaynak problemi̇ yok. Türkiye’nin üretime destek noktasında kaynak problemi̇ yok. Türkiye’nin verilen kaynakların etkin ve efektif kullanılması konusunda birikim eksikliği var. KOSGEB'de en çok kullanılan destek programı 'Nitelikli insan kaynağı'. Bu önemli. Belki birçok KOBİ'miz bilmiyor. Eğer siz işletmenizde mühendis çalıştıracaksanız ona nakit destek veriyoruz. İkinci en çok kullanılan destek tanıtım pazarlama desteği. Üçüncü i se fuar desteği."

Tam 300 milyon lira para duruyor

Işık, bir başka destek programlarının "KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL)" olduğunu kaydederek, bu programda tam 300 milyon lira para bulunduğunu söyledi.

Işık, sivil toplum örgütlerinin KOBİ'lere proje yeteneği kazandırma konusunda seferberlik ilan etmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Işık'tan sivil toplum örgütlerine 'KOBİ' çağrısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, daha önce de odalara ve TOBB'a seslendiğini belirterek, “Sivil toplum örgütlerine sesleniyorum; ne olur şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıracak mekanizmaları devreye alın." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliğiyle düzenlenen 12. KOBİ Zirvesinin de konuştu. Işık, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu belirterek, istihdamın yüzde 75,8'ini KOBİ'lerin sağladığını, ihracatın yüzde 56'dan fazlasını KOBİ'lerin yaptığını söyledi.

“KOBİ’ler kurumsallaşmalı

Türkiye'nin son 13 yılda kaydettiği ilerlemede aslan payının KOBİ'lerin olduğunu belirten Işık, üçüncü jenerasyondan dördüncü jenerasyona geçme konusunda KOBİ'lerin yaşadığı sıkıntılara değinerek “KOBİ’ler kurumsallaşmalı “dedi

Işık, 2006 yılında 1,5 milyon olan KOBİ sayısının 3 milyona ulaştığını dile getirerek, KOBİ'lerin dünya ile rekabet etme konusunda hızla ilerlediğini aktardı.