Meksika’da HIV pozitif bir rahip yaşları 5 ile 10 arasında değişen 30 farklı kız çocuğuna tecavüz etti. Katolik kilisesi yargılama sonucunda rahibi suçsuz bulmuştu. Vatikan’dan yapılan son skandal açıklamaya göre Papa Francis, kilisenin pedofil papazları “farklı bir kiliseye taşıyarak cezalandırılmak yerine” onlara destek vererek cezalarını azaltacağını ifade etti. Papa, tartışmalı önlemlerin "daha merhametli bir kilise" yaratmak üzere tasarlandığını söyledi.

Vatikan'ın üstünü örtmeye çalıştığı çocuk tecavüzleri konusu HIV'li olduğunu bile bile 30 çocuğa tecavüz eden sapık rahip Jose Garcia Ataulfo'nun ceza almamasıyla gündem olmuştu. Konu Hollywood filmi Spotlight'ta da işlenmişti.

Daily Mail'in derlediği habere göre, rahip Jose Garcia Ataulfo tarafından seçilen kurbanlar genel olarak Meksika'nın kuzey bölgesinde kalan Oaxaca eyaletinde yaşayan çocuklardan oluşuyor. Küçük çocuklardan birisinin ailesinin rahibi Vatikan'a şikayet etmesine rağmen bu şikayeti geri çevrildi.

Son zamanlarda gerçekleşen olaylardan sonra Papalık adına konuşan Papa Francis, rahip kimliğiyle çocuklara karşı işlenen cinsel suçların cezalandırılacağını ve bu rahiplerin piskoposluklardan temizleneceğini söyledi. Daha sonra bu açıklamasını değiştiren Papa, kilisenin pedofil papazları "farklı bir kiliseye taşıyarak cezalandırılmak yerine" onlara destek vererek cezalarını azaltacağını ifade etti. Papa, tartışmalı önlemlerin "daha merhametli bir kilise" yaratmak üzere tasarlandığını söyledi.

urgente24.com isimli bir İspanyol haber sitesinde yayınlanan bir habere göre Meksika Başpiskoposluğu tarafından rahip Ataulfo'nun görevini hiçbir şekilde kötüye kullanmadığına kanaat getirildi.

Fakat Ataulfo, Meksika'da yer alan Oaxaca adlı yerli halkın çoğunlukta olduğu bölgede halk tarafından suçlu bulunuyor. İşte tam da bu yüzden halk tepkisini göstermek adına bu bölgedeki Katolik kilisesinin önünden ayrılmıyor. Ancak tecavüz kurbanı olan çocukların ailelerinden sadece iki tanesi rahibin suçsuz bulunmasına karşı çıkıp şikayetlerini tekrarladı.

Anonymous Mexico adlı internet sitesi kurbanlardan birinin annesinin Papa Francis ile Roma'da buluşma isteğini yayınladı, fakat Vatikan'dan gönderilen ve davanın kapandığı vurgusuyla başlayan mektup ile bu istek reddedildi.

Rahipler, piskoposlar ve diğer din adamları tarafından çocuklara yapılan cinsel istismar Amerika Birleşik Devletleri de dahil bir çok ülkede ciddi bir problem olarak tanımlanmaktaydı.

Russia Today'in haberine göre ise yeni çıkan kilise kuralları Vatikan'a din adamlarının yetkilerini elinden alma hakkını tanıyacak.
Boston Globe gazetesi, 2002 yılında çocukları kötü niyetli din adamlarından koruma konusuna parmak basarak bu konuyu milli ilgi odağı haline getirmişti.

Bu durum onlarca yılda meydana gelen binlerce cinsel istismar olayına karşı atılan bir adım oldu. Amerika'da atılan bu adımla, Meksika'da dahil diğer ülkelerdeki Katolik kiliseleri de yüzleşmek zorunda kaldı.

2004 yılında Vatikan, kadınlara ve çocuklara karşı cinsel istismarda bulunma suçuyla Marciel Maciel'e yeniden soruşturma başlattı. En güçlü din adamlarından biri olan Maciel 2006 yılında Vatikan'ın zoruyla emekli oldu.

SPOTLIGHT FİLMİNDE KİLİSE TECAVÜZÜ

Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan "Spotlight" takımı, Katolik Kilisesi'ndeki taciz iddilarıyla ilgili eski defterleri deşer. Bir senelik araştırmaları sonucunda, Boston'ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçeklere parmak basılır. Yeni atanan genel yayın yönetmeni Marty Baron 2001 yazında Globe'un başına geçmek üzere Miami'den geldiğinde, ayağının tozuyla Spotlight ekibini, 30 yıl boyunca düzinelerce çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan yerel bir rahip hakkındaki bir makaleyi takip etmekle görevlendirir. Boston'da Katolik Kilisesi'ni hedef almanın çok büyük yankı uyandıracağını bilen Spotlight editörü Walter "Robby" Robinson, muhabirler Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) ve Michael Rezendes ve araştırmacı Matt Carroll davaya daha derinlemesine dalmaya karar verirler. Başrollerini Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d'Arcy James ve Billy Crudup'ın paylaştığı filmi Tom McCarthy ve Josh Singer kaleme aldı.