Dünyanın en önemli uluslararası dört kuruluşu, vergilendirme konusundaki sorunları çözmek için "Vergide İşbirliği Platformu" adlı yeni bir platform oluşturdular. Uzmanlar, Söz konusu Girişimde, Panama belgelerinin sızmasının da etkisi olduğunu ifade ediyorlar.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası işbirliğinde kurulan platformun, vergilendirme alanındaki işbirliğini güçlendirmesi öngörülüyor.

IMF'den yapılan açıklamaya göre, "Vergide İşbirliği Platformu", adı geçen kuruluşların uluslararası vergilendirme standartlarının tasarlanması ve uygulanması konularında düzenli toplantılar yapmasının yanı sıra kapasite geliştirme, rehber oluşturma ve bilgi paylaşımı açısından da ilerleme kaydedilmesini sağlayacak.

IMF’den yapılan açıklamada, “Vergide İşbirliği Platformu" nun amacının “Vergilendirmenin BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri açısından giderek artan önem taşıması, gelişen ülkelerin daha fazla kapasite desteği ve uluslararası kuralların tasarlanmasında daha fazla nüfuz arayışında olması nedeniyle bu ülkelere daha iyi teknik tavsiye vermek". Görüşüne yer verildi.

Açıklamada, ayrıca platformun ilk görevlerinden birinin gelişen ülkelere, G20 ve OECD'nin Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (BEPS) ve diğer uluslararası standartlar çerçevesinde tedbirlerin uygulanmasında yardımcı olacak "araç takımını" sağlamak olduğu belirtildi.

PANAMA BELGELERİ SÜRECİ HIZLANDIRDI

Söz konusu platformun, aralarında ünlü politikacılar, iş adamları ve futbolcular gibi birçok kişinin uluslararası vergi kaçırma faaliyetlerinin deşifre edildiği Panama belgelerinin açıklanmasından sonra kurulması dikkati çekiyor.

Uzmanlara göre, Vergi Cennetlerine para aktararak vergiden kaçınma, bilinenin aksine yasal bir faaliyet. Uluslararası sistemin kara para ve vergi kaçırma olayı ile gerçek anlamda mücadele etmemesi Sorunun özünü oluşturuyor.