SON yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen özel okul teşvik desteği için "Özel okul teşvik başvurusu ne zaman?" sorusu velilerin ve öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan birisi haline geldi. Peki özel okul teşvik başvurusu ne zaman başlayacak? Özel okul teşvik başvurusu nasıl yapılır?

75 BİN ÖĞRENCİYE ŞANS

Devlet tarafından özel okul öğrencilerine 2017-2018 öğretim yılı için verilecek öğrenim desteği yeniden belirlendi. İlk defa destek verilecek 75,000 özel okul öğrencisine, her biri için 3,060 TL ile 4,280 TL öğrenim desteği sağlanacak.

MEB VE MALİYE’NİN ORTAK ÇALIŞMASI

Milyonlarca öğrenci, özel okullarda eğitim görebilmek için MEB ve Maliye Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla başlattığı "özel okul teşvik primi" projesi kapsamında teşvik alabilecek. Başvuruları bekleyen velilerin merak ettiği iki soru var. Bunlardan ilki “Başvuru ne zaman ve nasıl?” diğeri de “Bana çıkar mı?”…

DEVLET YÜKÜ HAFİFLETİYOR

Milli Eğitim il ve ilçe yetkilileri özel okullara verilen teşvikin olumlu yansımaları devlet okullarında görüldüğünü söylüyor. Yetkililer, öğrencilere verilen teşvik ile devletten özel okula giden öğrenci sayısı hayli fazla olduğu görüşünde birleşiyor. Bu yolla devletin okullarının yükü azalarak özel okula teşvik ve niyet daha da artıyor.

ÜCRETLİYE DEĞİL, PATRONA

Ancak, burada kafa karıştıran baş bir durum var. Veliler teşvikten en çok maaşla çalışanlardan ziyade kendisini asgari ücretli gösteren patronların yararlandığı iddiasında…. Eğitimcilerin açıklamaları da bu iddiaları destekliyor.

MALİYE DEVREYE GİRİP DENETMELİ

İSTİKLAL gazetesinin sorularını cevaplayan Bakırköy Eğitim Bir-Sen Başkan Yardımcısı Mehmet Arif Doğan, teşvik sistemi ile MEB’in hayırlı ve verimli bir organizasyona imza attığını söyledi. Doğan, bu şekilde işleyen bir sistem ülkeyi okullaştırma adına atılan en büyük gösterge imi olduğuna değinerek şunları söyledi: “Burada amaç özel okulların açılarak sağlam temelli bir sistem oturtmak. Bir nevi devlet okullarındaki yükü de azaltmaktır. Ki amaca uygun hizmet anlamında da bir sıkıntı yok. Ancak velilerin beyanlarında ciddi bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Vatandaş çocuğunu teşvik çıkarsa özele almak istiyor. Çünkü özel okula çocuğunu veren patron kesimi esnaf olarak gözüktüğü için gelirini de düşük gösteriyor. Fiiliyatta yüksek olan geliri resmiyette oldukça az gözüküyor. Bu da bordrolu çalışanın teşvikini riske sokuyor. Çünkü bordrolunun geliri devlet nezninde net ücret. Buna da önlem alınması gerekiyor. Maaşı 2 bin lira gözükenin evini değeri milyonlarla telaffuz ediliyor. Burada da Maliye devreye girmeli. Denetleme yapılmalı. Niyet çok iyi ancak işleyişte eksiklikler var.”

BU VERGİ ADALETSİZLİĞİ İLE SAĞLIKLI TEŞVİK OLMAZ

TÜRK Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Fuat Yiğit, özel okul teşviğine devletten değil özel okulda hali hazırda okuyan öğrencilerin başvurduğunu söyledi. “Devlet okulunda okuyan öğrencinin velisi, kendisini güvende hissedip ‘Bana teşvik çıkar’ diyemiyor” değerlendirmesinde bulunan Yiğit, “Sağlıklı bir tablo ve çalışma maalesef yok” dedi. Yiğit şöyle devam etti: “MEB ve Maliye’nin ortak çalışması şart… Görünen teşvikte sadece MEB çalışma yürütüyor. Çünkü gelirde bir ortalama yok. Az ya da çok diye bir tablo yok. Zengin diye halk tarafından tabir edilen kesim düşük ücretli olarak vergi adilinde görünüyor. Adaletsiz bir vergi sistemi ile ortaya çıkan teşvik, amacına ulaşamıyor. Ortaya da sosyal devlet anlayışına ters bir güdüm çıkıyor. Orta ya da alt gelir grubunda hayatını idame eden vatandaşımız, net maaşıyla başvuruyor ve uygun görülmüyor. Genel bir vergi adaletsizliği var ortada. Bu durumda MEB’e sirayet ediyor. Halbuki vergi dağılımı net olsa bu sorun asla yaşanmaz. Yetkili bakanlıkların el koyması gereken elzem bir durumdur. Herkesin hakkı olan devlet desteğine haklı olarak herkes ulaşabilirmelidir.”

TEBLİĞE GÖRE DESTEK MİKTARLARI

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ve 2017-2018 öğretim yılında özel okul öğrencilerine verilecek öğrenim desteklerinin miktarını belirleyen tebliğe göre:

Okul Öncesi – 2.860 TL – 6 bin öğrenci
İlkokul – 3.440 TL – 15 bin öğrenci
Ortaokul – 4.000 TL – 15 bin öğrenci
Ortaöğretim – 4.000 TL – 15 bin öğrenci
Temel Lise 3.440 TL – 24 bin öğrenci

ÖZEL OKUL TEŞVİKLERİNE NASIL BAŞVURULACAK?

ÖZEL okul için teşvik başvurusu yapmak isteyenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü sitesinde ilan edilen kılavuz aracılığıyla başvurularını yapacak.

BAŞVURULAR 15 Ağustos’ta başlayacak 2 Eylül’de sona erecek, teşvik almaya hak kazanan öğrenciler 5 Eylül’de ilan edilecek. Başvuru işlemleri için işlemler E-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

TEŞVİK DESTEĞİ ALMAK İÇİN ŞARTLAR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
Okul öncesi eğitimde 19 Mart 2011 ile 19 Eylül 2012 tarihleri veya arasında doğmuş olmak.
İlkokul birinci sınıflarda 30 Eylül 2016 tarihi itibariyle kayıt şartlarına sahip olmak.
Beşinci sınıfa devam edecekler 19 Eylül 2016 tarihi itibariyle ortaokul veya imam-hatip ortaokulu kayıt şartlarına sahip olmak.
Ortaöğretime devam edeceklerin kurumlarının kayıt şartlarına sahip olmak
Eğitim öğretim desteği alırken 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonunda sınıf tekrarı yapmamış olmak
Resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında kayıtlı olmak
Eğitim ve öğretim desteği almak istediği okul türünün kayıt ve nakil şartlarına haiz olmak
5580 sayılı Kanunun 12'nci Maddesi çerçevesinde eğitim ve öğretim desteğinden faydalanmamış olmak.
İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrenciler, başvurularını belirlenen tarihlerde kayıtlı bulundukları resmi/özel okul müdürlüklerine yapacaklar.

MÜGE BEZİRCİ