İstanbul, Ankara, Antalya ve Muğla gibi birçok ilde artan günübirlik konaklamanın bir sektör haline geldiğini belirten Bakan Ağbal, “Haklı olarak kayıtlı şirketlerimiz bize ‘Vergimizi ödüyoruz, kayıtlıyız ama bu işletmeler haksız rekabet yapıyor’ diye şikayette bulundular. Bunun üzerine bir düzenleme yaptık, dedik ki: ‘Eğer evinizi günlük kiraya verdiyseniz, buradan aldığınız kira günlük 50 lira da 100 lira da olsa banka kanalıyla ödemek zorundasınız, ödemezseniz ceza veririz.’ Konut sektöründe İçişleri Bakanlığıyla bunu çalıştık. İşin güvenlik, asayiş tarafı da var, bu da son derece önemli. İçişleri Bakanlığı günübirlik konut kiralamalarıyla ilgili bilgi topluyor. Biz de Maliye olarak bunların ödemelerini bankacılık sistemine aldık.”

İKİNCİ EL EŞYA ALIP SATANLAR DA TAKİP EDİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) büyük bir risk analiz merkezi kuracaklarını aktaran bakan, “Bundan sonra e-ticaret artık ‘Biri bizi gözetliyor evi’ gibi olacak. Biz gece gündüz e-ticareti artık ekrandan izleyeceğiz. Özel bir ekip ve birim kuruyoruz. İnternet ortamında yapılan bütün ticareti anlık takip edeceğiz. Gayrimenkul alıp satanları, kiralayanları, ‘internetten ikinci el eşya alıp satıyorum’ diyenleri, e-ticaret platformlarını takip edeceğiz.”

E-ticarete karşı olmadıklarını, bu alanın gelişmesini istediklerini vurgulayan Ağbal, ancak kayıt dışı işlemler yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Adını George Orwell'in 1984 adlı distopik romanındaki bir karakterden alan 'Big Brother' adlı ABD menşeli yarışma programı, Türkiye'de Biri Bizi Gözetliyor (BBG) adıyla 2001 yılında yayınlanmıştı. Yarışmada 100 gün boyunca kameralarla dolu bir evde kalan 15 kişi, para ödülünün sahibi olmak için yarışmıştı.