Bir süredir resmi dilini değiştirmeye hazırlanan Özbekistan yönetimi, anayasaya uygun şekilde çalışmalarını tamamladı. Ülkede Türk lehçelerinden birisi olan 'Özbekçe' resmi dil olarak kabul edilmesine rağmen, Rusya'ya ait olan Kiril alfabesi kullanılıyordu.

Özbekistan yönetimi, yaşanan karışıklıkları gidermek ve anayasa hükmünü tamamen uygulamak maksadıyla Kiril alfabesinin kullanımını da rafa kaldırarak Türkçe harflerin de yer aldığı Latin alfabesine geçtiğini duyurdu.

"MOSKOVA MÜDAHALEDE BULUNUYOR"

Geçtiğimiz yıl hazırlıklarına başlanan karar öncesi açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Özbeklerin Özbekistan toplumunda 'azınlık' statüsünde olduğunu belirtmişti.

Moskova yönetimi ayrıca, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı tarih, zaman ve ikili ilişkilerin kalitesine tam karşılık olarak Rusça'nın resmi kullanımını korumaya çağırmıştı. Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya verdiği yanıtta, Moskova yönetiminin ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini vurgulamıştı.

İKİ ALFABE KULLANILIYORDU

Özbekistan'da şu anda kullanılan iki alfabe var: Kiril ve Latin. Ülkede bir takım sorunlara yol açtığından Özbekistan Cumhurbaşkanı, 21 Ekim 2019 tarihinde 'Özbek Dilinin Devlet Dili Olarak Prestijini ve Konumunu Artırmanın Önemi" kararnamesini imzaladı. Alınan kararlar Özbekçenin devlet dili olarak gelişmesi ve yaygın kullanılmasını destekleme yönünde olduğu belirtildi.