Oxford Üniversitesi, HIV için önleyici ve tedavi amaçlı aşı deneylerini başlattı.Avrupa Konseyinin finanse ettiği Avrupa HIV Aşısı İnisiyatifi ortaklığında yürütülen çalışmada, HIV virüsü taşımayanlara yönelik ilk aşılamalar yapılacak.

ÖNLEME VE TEDAVİ

18-65 yaş arasında enfekte olmamış veyahut risk taşımayan 13 kişinin aşılanmasıyla başlayacak olan süreç, daha sonra Avrupa, Asya ve Afrika'ya da yayılacak. Aşılama, dört hafta aralıkla iki doz şeklinde yapılacak. Üniversitenin Jenner enstitüsünde başlayan aşı çalışmasında amaç, enfekte olmayanlar için önleme, olanlar için de tedavi hedefliyor.

HEDEF NİSAN 2022

HIV tedavisi konusunda şu anda çalışmalar enfekte öncesi kişisel önlemler ve biyomedikal müdahalelere dayanıyor. Kondom kullanımı, gönüllü erkek sünneti, virüs ilaçları gibi tedavi yöntemlerine yoğunlaşılmış durumda. Araştırmayı yürüten Profesör Tomas Hanke; "Her ne kadar yıllık bulaşma sayısı 500 binin altına düşse de en iyi tedavi yöntemi başarılı bir HIV aşısı olacaktır." dedi. Araştırmacılar, Nisan 2022'ye kadar sonuç almayı hedefliyor.